Günün Mesajı

31/01/2016 - DAVRANIŞLARIMIZIN BİLİNCİNDE OLMAK

Ne var ki, herkes bu bilgiye sahip değildir. Hâlâ putperest alışkanlıklarının etkisinde kalan bazıları, yedikleri etin puta sunulduğunu düşünüyorlar. Vicdanları zayıf olduğu için lekeleniyor.

1. Korintliler 8:7

Vicdan çok ciddi bir şeydir. Bu ayette Pavlus Korintliler’in yedikleri şeyin putlara sunulduğunu, yani tamamen anlamsız bir şeyi düşünmelerinden bahsediyor. Vicdanı zayıf birisi bunları yiyerek kirlenebilir. Rab’be hizmet eden birisinin bunları yediği görülürse bu bir skandal olabilir. Oysa böyle şeyleri yiyerek bir şey kazanmayız da, bir şey kaybetmeyiz de. Ama şeytan vicdanımızı etkileyerek zayıf insanlara rahatsızlık verebilir. Kötü üne sahip şeylerden elbette kaçının, ama diğer insanlara yardım etmek için gerekli olan her şeyi yapmalı ve onların ayıplamalarından etkilenmemelisiniz.

Kötü öğretinin yol açtığı kayıp – Birçok insan kendilerini Rab’bi hoşnut etmeyen bir şeyi yapmakla suçlayan insanların seslerinden dolayı gece gündüz sıkıntı duyar. Bir defasında bir karı koca ile ilgilenen pastör bir arkadaşım vardı. Bu çift kiliselerinde her cinsel ilişki yaşadıktan sonra Rab’den af dilemeleri gerektiğini öğrenmişlerdi. Bunun için Rab’be dua edip yalvarıyorlardı. Ama bu duruma daha fazla katlanamaz hale geldiklerinde yine yakınlık kuruyorlardı. Bunun ardından da yine suçluluk duyuyorlardı. Bu pastör onlara Kutsal Kitabın yakın ilişkilere izin vermekle kalmayıp, bunu teşvik ettiğini gösterdiğinde bu sıkıntı veren suçluluk hislerinden kurtuldular. Yanlış şeylerin doğru olduğu ya da yanlış şeylerin doğru olduğu öğretilen insanlar eğer öğrendikleri bu kötülükleri uygularlarsa, sonunda her gün onları mahvedecek bir sıkıntı ile karşılaşırlar.

Kaçınılması gereken yanlış yol – Diğer ilahlara tapınmak Elçi Pavlus’un yaşadığı günlerde oldukça yaygındı. Bugün olduğu gibi insanlar ‘ilah’ olarak gördükleri varlıkların kutlamalarına ve ritüellerine katılıyorlardı. Ama biz biliyoruz ki sadece bir tane Rab vardır (1. Timoteos 2:5). Bunun dışında bir de kötü varlıklar vardır ve onların amacı ruhsal saldırıların farkında olmayan kişileri kandırmaktır. O halde neden bu kötü varlıkları ‘ilah’ olarak gören kişilerin kutlamalarında onlarla aynı masaya oturalım?

Ayrıca Hristiyan çiftler neden geceleri otellerde geçirsin? Böyle yerler ülkemizde günahkar işlerin yapıldığı yerlerdir. Elbette Rab’be sadık karı kocalar birlikte zaman geçirmek için seyahat edebilir, bu fırsatla aralarındaki ilişki üzerinde çalışabilirler. Ama anlayışsız biri bu çiftin böyle yerlere gittiğini görürse kafası karışıp onları ayıplayabilir. Bu kişiler de doğru yoldan sapabilirler. İnsanlar başkalarına imanlarını kaybettirecek hareketlerden kaçınmalıdır. Bir mekan bir çiftin birbirini daha fazla sevmesini sağlamaz. Bunu ancak sahip oldukları her şeyi paylaşmaya istekli olmaları sağlar. O halde otellere gitmek hiçbir şey kazandırmaz ya da kaybettirmez. Bunu yapmayanlar da hiçbir şey kaçırmış olmazlar. 

Özgürlüğümüzün anlayışı zayıf iman kardeşlerimize zarar vermediğinden emin olmalıyız. Yapılacak en iyi şey kötü etkileri olacak her şeyden kaçınmaktır. Rab’bin tüm çocukları sadece komşularına suçlarından kurtulmalarına yardım edecek şekilde davransınlar. Ama kötü bir örnek de asla unutulmayacaktır.

 

İsa’nın sevgisiyle,

Doktor Soares