Günün Mesajı

02/02/2016 - SEVGİYLE YAŞAYANLAR NASIL DAVRANMALI?

RAB her birinize evinde rahat edeceğiniz birer koca versin! Sonra onları öptü. İki gelin hıçkıra hıçkıra ağlayarak, Hayır, seninle birlikte senin halkına döneceğiz” dediler.

Rut 1:9-11

Bu sözleri söyleyen kişi sadece kendi rahatını düşünmüyordu. Naomi dul gelinlerinin kendisini izlemesini istemiyordu. Moav’da kalıp tekrar evlenmelerini ve bereketlenmiş bir hayat sürmelerini istiyordu. Komşusunun yaşamını kendi yaşamından daha fazla düşünen ve önemseyen bir insanı bulması çok zordur. Buradan alınabilecek iyi bir öğüt de vardır: Formalite evlilikler kimseyi mutlu etmez.

Bir insanın asaleti kendisine yönelik hassasiyetleri suistimal etmeye çalışmaması ve bir kazancı olmasa, hatta kaybı olsa bile başkalarına saygı duymasından anlaşılır. Naomi gelinlerinin yardımından mahrum kalmayı tercih etmiş ve onları serbest bırakmıştı. Yeniden evlenip mutlu ve keyifli bir yaşam sürmelerini istiyordu.

Onlara kendisinin ardından gelmemelerini söyleyip yeni bir aile kurmalarını istemişti. Orpa Naomi’nin tavsiyesini kabul etti ve orada onu öpüp vedalaştı. Ama Rut farklıydı. Kendi mutluluğundan vazgeçip kaynanasıyla kalmayı tercih etti. Bu tıpkı Müjde’ye olan sevgiden dolayı diğer her şeyden vazgeçmek gibidir. Sonra Naomi’nin yönlendirişiyle Rut o bölgede önemli bir figür olan bir adamla evlenerek İsa Mesih’in atalarından biri olacaktı.

Bugünlerde bazı gençler para ve sosyal statülerinden dolayı daha yaşlı ve olgun kişilerle evlenmeye çalışıyor. Bu tür evlilikleri kabul eden yaşlı insanlar bu gençlere çok büyük kötülük ediyor çünkü onlar kendilerini bir tür sebepten dolayı satmış oluyorlar. Zaman geçtikçe kendi kendilerine kötülük ettiklerinin de farkına varacaklar. Kolay yoldan kazanç elde etmek için diğer her şeyi görmezden gelmek şüphe yok ki şeytanın bir tuzağıdır.

Oysa Rab’bin sevgisiyle yaşayanların tutumu oldukça farklıdır çünkü onlar asla bir şeye ihtiyaçları olduğu için ya da deneyim eksiklikleri olduğu için başkalarının zenginliklerinden ya da otoritelerinin gücünden çıkar sağlamaya çalışmazlar. Bu bakış açısıyla baktığımızda kimi anne babaların kendi çıkarlarını gözeterek çocuklarını evde tutmak amacıyla onların hislerini manipüle ettiklerini görüyoruz. Böyle anne babalar çocuklarına nasıl bir kötülük ettiklerini umursamıyorlar. Bu tutumlar benliğe göre hareket edenlerin tutumlarıdır.

Evlilik insanların fiziksel, zihinsel ve ruhsal açıdan dinlenmeleri içindir. Günahlara bulaşmayan bir çiftin yatak odasında olanlar doğanın ilahi amacı gerçekleştirdiği, Rab’bin planına hizmet eden bir eylemdir. İki hayat sevgi ile birbirine bağlanır ve Rab’bin buyruğuna uygun olarak bir araya gelirse, onlar tek bir beden olur ve bu kutsal birlik göksel bereket alır. Böyle bir çiftin çocukları Rab’bin mirasçısı olarak doğarlar (Mezmurlar 127:3).

 

İsa’nın sevgisiyle,

Doktor Soares