Günün Mesajı

07/09/2016 - İKİYÜZLÜLÜĞE DİKKAT EDİN!

Rab ona şu karşılığı verdi: “Sizi ikiyüzlüler! Her biriniz Şabat Günü kendi öküzünü ya da eşeğini yemlikten çözüp suya götürmez mi?

Luka 13:15

İkiyüzlüler hep var oldular ve hep var olacaklar. Bazıları sadece kendi çıkarlarıyla ilgilenir. Kimileri ise düşmanın kendilerini sürüklemesine izin verir. Eğer insanlar Şabat günü hayvanlarıyla ilgilenebiliyorsa, neden aynı gün sıkıntı içinde olanlarla ilgilenilmesin? İkiyüzlüler dar görüşlü insanlardır ve kötü düşünceleri vardır. Ama Rab’be ait olanların Onun Sözünü Onun istediği biçimde anlamaları gereklidir. Dini kurallara saplantılı olanlar diğer insanlara zarar verebilirler ve bu iyi bir şey değildir.

 

İkiyüzlülük toplumun her alanında hüküm sürer. İkiyüzlü sözcüğü asıl kökeni olan Grekçede oyuncu, yani ‘gerçek kişiliğiyle ilgisi olmayan bir rol oynayan’ anlamına gelir. İsa bunu yasayı uygulama konusunda çok dindar görünen ama aslında öyle olmayan Ferisilere karşı kullanmıştır (Matta 23.13).


Her zaman kendi kişisel çıkarlarına ulaşmaya çalışan ikiyüzlüler ise kurnaz insanlardır. Başkalarına ders vermeye eğilimlilerdir ama kendileri söylediklerine uygun davranmazlar. İnsanların her yerde bu şekilde davrandıklarını görebiliriz. Birçok yetki sahibi yozlaşmış politikacı halk tarafından çok iyi kişiler olarak bilinmekte, sosyal çevreleri her zaman ahlak ile ilgili etkili konuşmalar yapmaktadır. Ama onları çok iyi tanıyanlar bu politikacıların neden kendi hayatlarında devamlı yaptıkları şeyleri insanlara karşı ayıpladıklarını merak etmektedirler. Bir başka tür ikiyüzlülük ise kişisel çıkar peşinde koşmayan, ama düşmanın kendilerini tıpkı diğerleri gibi sürüklemesine izin verenlerdir.


Eski Yasa’yı katı bir şekilde takip eden Yahudiler, Tora’yı akıllarında taşıyor ama yüreklerinde taşımıyordu. Şabat kutsal dinlenme günüydü, o gün onlara göre hiçbir şey yapılamazdı. Ama İsa şöyle sordu: ‘’Hanginiz oğlu ya da öküzü Şabat Günü kuyuya düşer de hemen çıkarmaz?” (Luka 14:5). Eğer Şabat günü bir hayvanla ilgilenebiliyorlarsa, bir insanla, bir adamla ya da bir kadınla aynı günde ilgilenmemenin amacı nedir? Şüphe yok ki onlar bir insanın ya da bir hayvanın değerinin çok daha fazla olduğunu biliyorlardı, ama bu işlerine gelmemişti. 

 

İkiyüzlüler normal insanların nasıl davrandıklarını kavramakta güçlük çekerler, çünkü onlar için kendi bakış açılarına uygun olmayan her şey yanlış ve uygunsuz sayılır. Ellerini ihtiyaç sahiplerine uzatıp onlara rahat vermek ya da yardımcı olmaktansa katı bir şekilde kuralları izlemeyi tercih ederler. Yardıma ihtiyacı olan herkes, kim olursa olsun, kesinlikle tüm dikkatimizi hak eder. Dahası, biz Hristiyanların Rab’bin Sözünü Rab’bin anladığı şekilde anlamamız gereklidir. Her zaman her yerde İsa Mesih’e benzemeliyiz. Alabileceğimiz en doğru tavır budur.

 

Şabat günü hayvanlarına su verenler ve onların acı çekmemesini ya da ölmemesini isteyenler için, bir insan yaşamının değeri ne kadardır?

İsa’nın sevgisiyle,


Doktor Soares