Günün Mesajı

26/09/2016 - İNSANLARIN ZAYIFLIKLARINDAN FAYDALANMAK DOĞRU MUDUR?

Naomi, “Geri dönün, kızlarım” dedi. “Niçin benimle gelesiniz? Size koca olacak oğullarım olabilir mi bundan sonra?

Rut 1:11

İnsanların imanlarını ya da masumiyetlerini suiistimal etmek çok ciddi sonuçları olan bir şeydir. ‘Her işçi ücretini ha keder’ (Luka 10:7). Naomi oğullarından kalan dul gelinleri gelinleri, Orpa ve Rut’un kendisine hizmet etmesinden hoşnut değildi. Ölümün evlilik ve onun sorumluluklarını bitirdiğini biliyordu; kimse yeni bir evliliğin yasal hakkından mahrum kalmamalıydı.

 

Herkese karşı dürüst olmak hepimizin yapabileceği bir şeydir ve doğru kişiler Rab’bin Sözünde açıklandığı gibi yaptıkları işlerin karşılığında Rab tarafından ödüllendirilir (Matta 16:27). Bu yüzden komşunuzu suiistimal etmeniz doğru değildir. Mesela Yakup mektubunda işçilerin maaşlarının ödenmediğini yazmıştı. Sonra Rab’be yakardılar ve duaları meleklerin Rab’bi tarafından kabul edildi (Yakup 5:4).

 

Kilise elbette Rab’bin bir hizmeti olarak orada karşılıksız çalışan insanlara sahip olabilir. Ama diğer türlü En Yüce Olan Rab tarafından yaptıklarımızdan sorumlu tutulacağız. Herhangi bir iş için ödenmesi gereken maaşlar mutlaka ödenmelidir. İşsiz ya da maddi açıdan zorluk içindeki insanlar bizim adaleti uygulayan insanlar olduğumuzu görmelidir. Onların emeklerinin karşılığında karşılanması gereken temel ihtiyaçları göz ardı edilmemelidir.

 

Naomi hilekarlıkla bu iki gelininin kendisine hizmet etmeye devam etmelerini sağlayabilirdi; çünkü onlar Naomi’ye gerçekten yardımcı oluyorlardı. Ama bu Rab’bin planına uygun değildi. Her insanın iyi olan şeylerden faydalanmaya hakkı vardır; dulların yeniden evlenmeye teşvik edilmeleri, bunu istedikleri için ayıplanmamaları gereklidir. Anne babalar çocuklarından bunun aksini bir şey isteyemezler. Kilise de aynı şekilde böyle bir şey talep edemez.

           

Ölüm evliliğe son verdiği için dul kişiler Rab tarafından sağlanan birliktelikler dahilinde yeniden evlenebilirler. Çünkü arzu ile yanmaktansa evlenmek daha iyidir (1. Korintliler 7:8-9). Tanrısal rehberlik bunu söyler. Ayrıca kötü ruhların Rab’bin evine son çağlarda getireceği yanlış öğretilerden biri evliliği yasaklayacaktır. Yozlaşmış insanlar onlara Rab’bin sözünün haricinde bildirilen bu tür öğretilere kapılıp gidecek, hatta bu yanlış öğretileri kendileri de öğretecektir.

             

Dürüstlük ve samimiyet Hristiyanların verdiği bütün kararların temelinde olmalıdır. Naomi bu ilkelere uyduğu için gelinlerinin anne babalarına geri dönmelerini istemişti. Orpa doğal isteklerini izleyerek bunu kabul etti. Ama Rut Rab’bin çağrısını dinleyerek kaynanasının yanında kalmaya karar verdi. Onu terk etmesi ve gittiği yerlere ardından gelmemesi için kendisine ısrar etmemesini istedi. Onu izleyeceğini, onunla birlikte kalacağını, onun insanlarının kendi insanları olacağını, onun Rabbinin kendisinin Rab’bi olacağını söyledi (Rut 1:16). Bu şekilde Rab’bin Naomi aracılığıyla sağladığı rehberliği izleyerek Rut Kral Davut’un ve İsa Mesih’in atası oldu.

 

İsa’nın sevgisiyle,

 

Doktor Soares