Günün Mesajı

17/12/2016 - YUMUŞAK KONUŞUN!

Yumuşak yanıt gazabı yatıştırır,
Oysa yaralayıcı söz öfkeyi alevlendirir.

Süleyman’ın Özdeyişleri 15.1

Size öfkeyle gelenlere asla sert karşılıklar vermeyin. Durum her ne olursa olsun önce Rab’be yönelin. Rab’den rehberlik isteyin. Öfkeniz mutlaka geçecektir! Ya da belki de karşınızdaki insanın öfkesi geçer! Rab’bin meshedişiyle söylenen yumuşak bir söz dostlukları kurtarabilir, insanların tekrar birbirlerini sevmelerini ve karanlığın güçlerinden kurtulmalarını sağlayabilir. Sert bir ifade ise onu söyleyenlere de, duyanlara da büyük bir zarar verir, herkesin öfkelenmesine yol açar.

 

Bilgece davrandığımızda Göksel Babamızı hoşnut ederiz. Bu yüzden birisi bizi kırdığında asla tartışmaya girmemeliyiz. İnsanlar sert sözlerle kırılırlar. Bazen herkes öyle öfkelenir ki eski dostluklar bile bozulur. Bu duygusal çılgınlıktan kurtulmak için duygularınıza öz denetim uygulamalısınız. Bilgece olan bu olur. Duygusal olarak dengeli olduğumuzda bile ağzımızdan çıkan sözlere dikkat etmeli, insanları gücendirecek şeyler söylememeliyiz.

 

Rab’den ağzınıza doğru sözler koymasını isteyin. Bizzat yerinizde olsaydı ne söyleyecekse onları size söyletmesini isteyin. Doğru bir ses tonuyla, yumuşak bir tonla konuşun. Böylece insanların size karşı öfkelenmelerine engel olacağınız gibi, kendi düşmanlarınızı bile yanınıza çekebilirsiniz. Eğer sert davranırsanız herkes size karşı öfkelenir. Bu yüzden bir yanlış yaptı ya da yapmak üzereydi diye asla insanlara sert sözler söylemeyin. Saldırgan olduğumuzda insanların duygularını incitiriz; bunu asla unutmayın.

 

Rab’bin sözlerini taşıyan ağzınızlar meshedilir ve söyleyecek daha iyi bir şey zaten yoktur. Böyle insanlarda bozulmuş dostlukları onarma gücü vardır. Rab’bin sözleri öfkeyle dolu bir yüreği değiştirebilir. Rab’bi dinleyen insan yeniden sevgi duymaya başlar. Ama birisi duyguları incindi diye öfkelenir ve sert sözler söylerse etrafındaki kişileri de incitir ve ayrılıklara yol açar. Travmalara sebep olur ve bu travmalar yıllar boyunca etkisini sürdürebilir. ‘’En iyi sözler söylenmemiş olanlardır’’ ifadesi anlamlıdır. Yani insanlara ders vermek istediğinizi sanarak sert şeyler söyleyeceğinize hiçbir şey söylememeniz daha iyidir. Dilimize hakim olmayı bilmeliyiz. Ağzımızı kapalı tutmayı öğrenmeliyiz.

 

Sert sözler kullanıldıkları zaman insanlar öfkelenir ve bundan hiçbir iyi sonuç doğmaz. İnsanların duyguları incindiğinde hem saldıranlar, hem de saldırıya uğrayanlar mağdur olurlar.

 

Biz Yüce Rab’be aitiz. Bu yüzden onun gibi görünmeli, onun gibi davranmalıyız. Kutsal Metinler diyor ki ‘Rab sevgidir’ (1. Yuhanna 4.8). Bu yüzden böylesine pak bir hisse hiç kimse karşı koyamaz. Rab Tanrı’dan korkan herkesin insanlara gerçekten sevgi göstermesi ve bu sevginin karşılıksız olması gerekir. Kimse sevgiye karşı koyamaz. Öfke ise asla böyle değildir. Özdeyişteki bilgece öğüdü dinleyip yumuşak konuşmak yerine her zaman öfkeye öfkeyle karşılık vermeyi seçen insanlar olacaktır!

 

İsa’nın sevgisiyle,

 

Doktor Soares