Günün Mesajı

15/01/2017 - NEREYE EKTİĞİNİZE DİKKAT EDİN

RAB Yahuda ve Yeruşalim halkına şöyle diyor:
“İşlenmemiş toprağınızı sürün,
Dikenler arasına ekmeyin.

Yeremya 4:3

İyi hasat almanın bazı sırları vardır. Tohumların kaliteli olması, toprağın iyi sürülmüş olması, ekim zamanının iyi ayarlanması gereklidir. Dahası, o toprağı iyi anlamak gereklidir çünkü bu şekilde orada neler yetişebileceği anlaşabilir.

 

Tarımın kendi teknikleri vardır ve bu tekniklere dikkat etmeyenler en iyi hasatı yapamaz. Rab’bin işinde çalışmak isteyenler de ilahi yasalara uymak zorundadır çünkü diğer türlü başarılı olunamaz. Rab’bin işinin kurallarına dikkat edilmelidir. Bu işi sahtekarlıkla yapmaya çalışanlar başarıya ulaşamaz (Yeremya 48:10).

           

En kaliteli tohum Rab’bin Sözüdür (Luka 8:11). Bu tohum hiç bozulmaz, asla boş dönmez. Rab bir sözü ne için söylemişse o amacı gerçekleştirip Rab’be öyle döner. Ancak elde etmek istediğiniz her ürün için doğru tohumu seçmek gerekir.

             

Tohum benzetmesinde (Matta 13:1-23) Rab üç çeşit topraktan bahsetmektedir. Taşlı, dikenli ve iyi toprak. İyi ürün alınamayan yüreklerin taşlı ya da dikenli olması, yani içlerinde sıkıntılar, travmalar, hatta gerçekte Rab’be hizmet etmeyenlerin yarattığı hayal kırıklıkları bulunması mümkündür. Bu yüzden böyle insanları iyi incelemeliyiz. Kutsal Kitap yüreği kırılmış bir kardeşi kazanmanın surlu bir şehri kazanmaktan daha zor olduğunu söyler (Süleyman’ın Özdeyişleri 18:19).

           

İyi çiftçi tohum ekeceği doğru zamanı bilir çünkü her ekin için ürün toplanacak belli bir zaman vardır. Mesela fasulye ve domatesler fazla su istemezler ama pirinç en iyi ürününü ıslak toprağa ekildiğinde verir. Bazı ekinler en iyi yazın büyür, bazıları ise kışın büyür. Ayrıca tarım uzmanları toprağın bileşenleri üzerinde çalışarak orada hangi ekinin en iyi ürün vereceğini bilirler. Bugün de gelişmiş imkanlar sayesinde çiftçiler doğru tohumu uygun toprağa ekmenin daha karlı olduğunu biliyorlar.

           

Hasatın da kendi teknikleri vardır. Ekini biçmek için doğru bir zaman vardır. Eğer zamanından önce biçilirse olgunlaşmamış ürünler toplanır. Eğer geç kalınırsa o zaman ürünler kaybedilir. Benzer şekilde iyi sözü ekenler, inanlının Rab’bi Kurtarıcı olarak kabul etme kararı vereceği ve bereketlerini alacağı doğru zamanı bilmelidir. Kimse boş yere tohum ekmez. Ekenler her zaman iyi ürün bekler. Ürün toplandıktan sonra ayetin söylediği gibi işlenmemiş toprağı sürmek de gerekir. Bütün bunlar Rab’be itaat etmeyi isteyenler tarafından ciddiye alınması gereken tekniklerdir.

           

İsa’nın sevgisiyle,

 

Doktor Soares