Günün Mesajı

29/01/2017 - RAB’BİN KAYGISI

Musa'nın Yasası'nda, “Harman döven öküzün ağzını bağlamayacaksın” diye yazılmıştır. Tanrı'nın kaygısı öküzler mi, yoksa bunu özellikle bizim için mi söylüyor?

1. Korintliler 9:9

Kutsal Kitapta yazılı olanlar asla değişmeyecektir. Bu yüzden Rab’bin Sözünde kaydedilmiş olan şeyleri anladığınızdan emin olun. Öküzlerin bile yemek yemek için ağızlarını açmaları gerekir. Peki Rab’bin kaygısı öküzler midir? Yoksa burada size verilenleri almanız gerektiği mi söyleniyor?

 

İsa bu dünyaya gelmeden önce Musa’nın Yasası Rab’bin halkı üzerinde etkin olan yasaydı. Bu yasanın gerekliliklerine uyanlar ödüllendirilir, onu hor görenler de cezalandırılırdı. Bu yasanın felsefesi özetle şuydu: ‘’Elinden gelenin en iyisi yaparsan sana yardım edeceğim.’’ Bu yasa İsa tarafından kaldırıldı ve artık yürürlükte değildir. Yahudiler bugün de bu yasayı eskiden olduğu gibi yerine getirmeye çalışıyorlar ama bu Rab’bi hoşnut etmiyor. Aynı anlayışa sahip müjdeci gruplar da zamanlarını boşa harcıyorlar ve çabaları boşa gidiyor.

 

Bugün bu yasadan vaatleri, bereketleri ve öğretileri alıp öğrensek de bir başka antlaşmaya tabiiyiz; bu yeni antlaşma ‘’Lütuf’’tur. İsa’nın eski yasayı kaldırdığını anlamanız gerekiyor, böylece ona göre yaşamaya çalışmazsınız. Rab’bin verdiği vaatler hala geçerlidir ve bize aittir. Elçiler bu vaatlere sahip olmak için yerine getirilmesi gereken sadece dört şart olduğunu anlamışlardı (bkz. Elçilerin İşleri 15:28-29).

 

Rab’bin işini yapanlar çalışırken ağızları bağlanmayan öküzlere benzetilmiştir (Mezmurlar 144:14). Onların üretirken yemeye hakları vardı. Benzer şekilde Rab’bin işçileri de başkaları başarılı olurken acı içinde yaşayamaz. Hastaları iyileştirmekle görevliyken kendileri hasta yaşayamaz. Söze olan bağlılıkları ile bu insanlar iman üretmektedir ve bu imanı kendileri için de yararlı olacak şekilde kullanmalıdırlar.

 

Öküz sadece ağzını açtığında yer ama Rab’bin hizmetkarı dua edip, bereketlerin kendisine verilmesi için yalvarıp eli boş bekleyemez. Başkalarına dağıttığı bereketlerden kendisi de faydalanmalıdır; buna hakkı vardır. Eğer Rab’bin isteği onlar için iyi olmasaydı başkaları için de iyi olmazdı. Ağzını açıp imanla yakaranlar ihtiyaçları olan şeyleri bulacaktır.

 

Öküzün sahibi çiftliğindeki hayvanların zayıf düşmesini ya da hastalanmasını ister mi? Rab ihtiyaçları sahibi tarafından karşılanan hayvanlardan örnek verirken aslında ağlayarak tohum çuvalını taşıyan çocuklarından bahsetmektedir (Mezmurlar 126:6). Akıllı bir işçi olun ve Söze hizmet edin. Ağzınızı açıp Rab’be ihtiyaçlarınız için yakarın. Gerçek bir çiftlik sahibi hayvanlarının güçlü ve sağlıklı olmasını ister.

 

İsa’nın sevgisiyle,

 

Doktor Soares