Günün Mesajı

31/01/2017 - RAB’BE BİLİNÇLİ BİR ŞEKİLDE HİZMET ETMEK

Ama senin onayın olmadan bir şey yapmak istemedim. Öyle ki, yapacağın iyilik zorunluluktanmış gibi görünmesin, gönülden olsun.

Filimon 1:14

Filimon maddi açıdan başarılı bir Hristiyandı. Kölelik hala yürürlükteyken onun birçok kölesi vardı. Kaç tane kölesi olduğunu bilmiyoruz ama onlardan bir tanesi kaçmıştı. Kaçan bu kölenin adı Onisimos’tu ve Roma İmparatorluğu’nun başkentine kadar kaçmıştı. Orada Filimon’u Mesih’e getiren Elçi Pavlus’u bulmuştu.

 

Pavlus bu kaçağı da kurtuluşa yönlendirdi ve efendisine geri gönderdi. Ancak elçi, Filimon’dan ona hakları olmayan bir köle gibi değil Mesih’teki bir kardeşi gibi davranmasını istedi. Pavlus’un bu tutumundan anlıyoruz ki Hristiyan sevgisi bize bir başkasını zorlama hakkı vermez. Çünkü sadece sevinçle yapılan iyilik ödüllendiricidir.

 

Herkesin onurlandırılması ve haklarının korunması gerekir. Filimon’un Onisimos’a mecburiyetten değil, kendi özgür iradesiyle iyi davranması gerekiyordu. Eşler ve arkadaşlar da birbirlerine ve hatta Rab’bin ailesine ait olmayanlara bu tutumla yaklaşmalıdır. Medeniyet ve nezaket davranışlarımızın en belirgin özellikleri olmalıdır.

 

Pavlus’un Filimon’a yazdığı kısa mektuptan gördüğümüz gibi elçi, Onisimos’a bir eşya gibi değil, kurtuluşa ihtiyacı olan bir insan gibi davranmıştı. Onisimos sahibinin evinde yaşadığı sırada Mesih’i bulmamıştı ve eğer Rab’bi tanımadan ölseydi tamamen kayıp olacaktı. Matta 8’deki yüzbaşı da İsa’ya felçli ve korkunç bir acı içinde kıvranan uşağı için yalvarmıştı.

 

Rab için ne yapılırsa yapılsın sadece bu işi sevinçle, gönüllü olarak yapanlar ödüllendirilir. Bu zaman zaman yaşadığımız coşkulu neşeden ziyade, Sözü anladığımızda yüreklerimizi kaplayan huzur gibi bir sevinçtir. Bu yüzden kimseyi Rab için bir şey yapmaya zorlamayın. Bilgelikle hareket ederek Sözü onlara açıklayın ve buyrukları kendi kendilerine yerine getirmelerini bekleyin. Böylece kişi Rab’bi sevmeyi öğrenir ve Rab de onu sever.

 

Bizler öğretmenleriz ve bu yüzden insanlara Rab’bi tanımayı, Rab’be düzgün bir şekilde hizmet etmeyi öğretmeliyiz. Rab’bi sevmeyi öğrenmenin onlar için en doğrusu olduğunu anlatmalıyız. Böylelikle doğrudan ya da dolaylı olarak onları Baba’nın işini bilinçli bir şekilde yapmaya yönlendirmiş oluruz. Rab’bin işinde başka bir şekilde çalışmak mümkün değildir.

 

İsa’nın sevgisiyle,

 

Doktor Soares