Günün Mesajı

06/05/2017 - GELENEKLER

Ferisiler, hatta bütün Yahudiler, atalarının töresi uyarınca ellerini iyice yıkamadan yemek yemezler.

Markos 7:3

İnsan aklı çözülmesi imkansız gibi görünen bazı problemlere çözüm bulabilmiştir ve bu çözümler zamanla geleneklere dönüşmüştür. Ama bu, o gelenekleri Rab’bin yarattığı anlamına gelmez. İnsan her zaman böyle çözümleri öğretilere dönüştürür ama aslında onlar Rab tarafından buyurulmuş uygulamalar değillerdir.

 

Böyle kuralların Rab’bin buyruğu olduğunu ve insanların onları kabul etmesi gerektiğini düşünmek yanlıştır. Rab’bin bazı hükümleri bile her durumda uygulanmaz. Mesela Musa’ya çölde tunç bir yılan yapıp direğin üzerine koymasını Rab emretmişti. Rab’bin buradaki amacı halkına özel bir durumda yardımcı olmaktı ama sonra Kral Hizkiya’nın gelip bu yılanı parçalaması gerekmişti çünkü insanlar ona tapınmaya başlamışlardı (Çölde Sayım 21:9; 2. Krallar 18:4). Her zaman geçerli olan buyruklar Kutsal Kitap’ta yazılmıştır. Rab onları yönlendirişine göre her durumda uygulamamız için oraya koymuştur.

 

Bazılarınızın elinizdeki imkanlarla başkalarına yardım etmeye çalışması anlaşılabilirdir. Ama bütün çözümlerin Rab’bin esinini taşımadığını biliyoruz. Bir sorunu çözdüğümüzde Yüce Rab’be bize bu yetiyi sağladığı için teşekkür etmeli, ama onu bir öğretiye dönüştürmemeliyiz. Ancak Rab’bin Sözünün her türlü durumda kullanılması doğru olur (2. Timoteos 3:16-17).

 

Dikkat etmemiz gereken bir başka önemli nokta da asla Rab’bin bizi zor bir durumdan çıkartmak için kullandığı bir şeye ya da kişiye tapmamaktır. Sadece Rab’be tapmamız gerekiyor. Rab tarafından kullanılanlar da bunu kabul ederek alçakgönüllü bir tavır takınmalıdır; çünkü hiç kimse Rab’bin doğrudan ya da dolaylı bir yardımı olmadan bir şey başaramaz. Eğer aklınızı kullanarak bir sorunu çözdüyseniz, şüphesiz size bu yetiyi Rab vermiştir. Bu yüzden tüm övgünün her zaman sadece Rab’be yöneltilmesi gerekir.

 

İnsanın yarattığı gelenekleri bir kenara bırakıp Rab’bin Sözüne tutunanlar her zaman Rab’bin yardımını alırlar. Diğer yandan insanın kendisine yardımcı olacağını düşündüğü araçlar her zaman bunu yapmayabilir. Acı çeken birinin doktora danışmadan kendi başına bazı ilaçlar aldığını ve tesadüfen bunun işe yarayıp ağrısının dindiğini düşünün. Bu her zaman böyle olmayacaktır. Bu yüzden her türlü durumda yapılacak doğru şey Rab’be danışmak, geleneklerden uzak durmaktır çünkü onlar insan aklının ürünüdür ve Rab’bin işlerine engel olabilirler (Markos 7:6-13). Yüce Rab’den yardım isteyenler ve onun yönlendirişine uyanlar her zaman başarılı olurlar.

 

İsa’nın sevgisiyle,

Doktor Soares