Günün Mesajı

19/10/2017 - RAB’Bİ ÖVMEK İÇİN YAŞAYIN

Ölüler, sessizlik diyarına inenler,
RAB’be övgüler sunmaz.

Mezmurlar 115:17

Mezmur yazarı Rab tarafından insanların gözlerini bazı konularda açmak için kullanılmıştı. Bunlardan biri de ölülerin Yüce Rab’bi övemeyeceği gerçeğiydi. Peki burada bahsedilen ölüler bu dünyadan gitmiş olanlar mı yoksa yeniden doğmamış olanlar mı?

 

Rab’bin adına şükürler olsun ki onun adı ile şifa ve kurtuluş gibi bereketler alıyoruz. Bir insan Yüce Rab’bi överken bunu içtenlikle yapmazsa sadece anlamsız bir tapınma yapmış olur. Ama bir ayartıdan ya da hastalıktan kurtulan, bir problemi için çözüm bulan kişi ‘Baba, bundan dolayı sana şükrediyorum’ diyebilir.

 

Bir tanıma göre Rab’bi övmek, Rab’be bizim için yaptıklarından dolayı teşekkür etmek ve onu onurlandırmak demektir. Ama bu şükür eylemi, sadece Rabbimiz olduğu için onu övdüğümüz tapınmamızdan biraz farklı bir tanımdır. Çünkü esasen övmek birisini sahip olduğu erdemler ya da özelliklerden dolayı yapılır. Peki Rab bizde etkin olmazsa onun özelliklerini nasıl bilebilir ve onu gerçekten övebiliriz?

 

Mezmur yazarı ölülerin Yaratıcı’ya övgüler sunmadıklarını söylüyor. Bunun anlamı yeniden doğmamış olanların Rab’bi övemeyecekleridir. Bu yüzden çok iyi niyetli olsa da kayıp bir insan Rab’be tapınamaz. Çünkü Rab’bi hoşnut eden ve ruhsal dünyada kabul edilen övgü Rab’de yeniden doğanların övgüsüdür. Yeniden doğanlar Rab’bi överek onun Tanrısal esinini alırlar ve Kutsal Ruh’un yardımıyla kendilerini Rab’be teslim ederler. Rab’bin Sözünde Yüce Tanrı’nın sadece öncesinde bize verdikten sonra bizden aldığını belirten öğütler vardır (Romalılar 11:35-36). Davut da büyük toplulukta övgü konusunun Rab olacağını söylemişti (Mezmurlar 22:25)

 

Adem günah işlediğinde insanlığın üzerine gelen ikinci ölüm (Romalılar 5:12), son insan da iman edip yeniden doğana kadar dünyada kalacak. Bu olana kadar insan hala ruhsal olarak ölü olacak ve bu yüzden Rab’bi övemeyecek, göksel esin alma izni olmayacak. Ayrıca Mesih’in kendisi de demiştir ki, o olmadan insan hiçbir şey yapamaz (Yuhanna 15:5).

 

Kardeşler; Rab’bi övmenin zamanı şimdidir! Şimdi bunu yapalım ve Rab’bin tasarısının etkili bir şekilde işlemesine izin verelim. Bunu sevgi ve kararlılıkla yapmalıyız çünkü Rabbimizi layıkıyla övmüş sayılmamız için başka insanları da yeniden doğmaya teşvik etmemiz gerekiyor. O zaman Rab’bi övmenin kutsal ayrıcalıklarını yaşayabileceğiz. Rab için tüm yüreğimizle çalıştığımızda Rab hoşnut olur ve bunun sonucunda da bereketlerimizi çoğaltır.

 

İsa’nın sevgisiyle,

 

Doktor Soares