Günün Mesajı

29/11/2017 - BOŞANMA

Ben size şunu söyleyeyim, karısını fuhuştan başka bir nedenle boşayıp başkasıyla evlenen, zina etmiş olur. Boşanan kadınla evlenen de zina etmiş olur.

Matta 19:9

Hayatta olan bir çok şey Rab’bin planlamadığı şeyler olabilir. Bunlardan biri boşanmadır. Boşanma bugünlerde çok yaygın olmaya başlamıştır; ama bu iyi bir şey değildir. Size şu soruyu soracağım: boşanmak günah mıdır değil midir? Buna cevap olarak hem ‘evet’, hem ‘hayır’ diyebiliriz; çünkü bu, çiftin Rab’bin önünde yaptıkları anlaşmayı bozmalarının sebebine bağlıdır.

 

Yukarıdaki ayeti anlamış olmanız önemlidir; böylece bu konuyla ilgili daha geniş bir bakış açınız olacaktır. Rabbimizin koyduğu bu kuralara başka istisna olmadığını bilmek iyi olacaktır; boşanmanın tek bir istisnası vardır. Eşlerden birinin fuhuş yapması durumunda masum olan taraf bu istisnai hakkı kullanabilir. Zaten bir insan sadakatsizlik ederek evlilik yeminlerine saygısı olmadığını gösteren biriyle nasıl birlikte kalabilir?

 

Eğer Rabbimiz ‘fuhuş hariç’ demeseydi boşanmaya hiçbir koşulda izin verilmeyecekti. İsa bunu söylediğinde ihanet edilen tarafından boşanma isteme hakkı olduğunu işaret ediyor. Ama fuhuştan başka bir sebeple boşanıp başkasıyla evlenen zina etmiş olur.

 

Eşlerin birbirlerine yapabilecekleri en kötü şey sadakatsizlik etmektir çünkü bu şekilde tek beden oldukları ruh eşlerine karşı günah işlemiş olurlar. Süleyman’ın Özdeyişleri 6. Bölümde 32’den 26. ayete kadar sadakatsiz eşlere ne olacağı anlatılmıştır. Bu ayetleri okuduğum ilk seferini hatırlıyorum. Küçük bir çocuktum ve ‘ihanet’in evlilik içindeki anlamını bilmiyordum. Ama buna rağmen ayetlerden o kadar etkilenmiştim ki ‘Baba, bunu hayatımda istemiyorum, lütfen bunun bana olmasına izin verme’ demiştim.

 

Bütün dünya kötü olanın denetimindedir (1. Yuhanna 5:19). Şeytan böylesine ahlaksız ve kirli bir davranıştan bile şakalar üretir. Dünyasal insanlar aldatılan kişiyle sanki eşlerinin yaptığı yanlışın sorumlusu onlarmış gibi alay etme ve ‘boynuz’ şakaları yapma eğilimi gösteriyorlar. Oysa böyle bir durumda suçlu olan aldatan kişidir çünkü bedenlerini korumamış, onlara ayartılara karşı koyma gücü veren Rab’bin bedenlerindeki varlığına saygı göstermemişlerdir. Kutsal Ruh’un bu kişilerin bu felaketlerden sakınmaları için elinden gelen her şeyi yapmış olduğundan eminim. Aldatan kişi ilk ayartıcı bakışla karşılaştığında korku hissetmiştir, ama sonunda tamamen teslim olana kadar bu ayartıya izin vermeye başlamıştır; oysa tüm gökyüzü onlara bunu yapmamaları gerektiğini haykırmaktadır. Göksel uyarılara kulak tıkayanlar elbette büyük bedeller öderler!

 

Böyle durumlarda eğer sevgi üstün gelemezse, yukarıdaki ayette belirtildiği gibi boşanmaya izin verilmiştir. Ama en iyisi aldatan kişinin tövbe etmesi ve aldatılan eşin de affetmesidir!

 

İsa’nın sevgisiyle,

 

Doktor Soares