Günün Mesajı

29/12/2017 - AHMAK İLE BİLGE ARASINDAKİ FARK

Ahmağın yolu kendi gözünde doğrudur,
Bilge kişiyse öğüde kulak verir.

Süleyman’ın Özdeyişleri 12:15

Sormamız gereken önemli bir soru var: Rab’bin ailesinde ahmak insanlar var mıdır? Bu tam bir çelişki gibi görünüyor değil mi? Ama cevap ‘evet’tir. Bilge insanların arasında Rab’bi dinlemeye devam etmek yerine yanlış yolda yürümeyi seçenler de vardır. Elbette böyle olmaması gerekiyor; sonuçta şeytanın yaşadığı ruhsal yer olan karanlıktan kurtarılıp Rab’bin isteğinin gerçekleştiği ışığa alındılar (1. Petrus 2:9). Ama bilge olmak ahmak olmaktan iyidir. Ruhsal konulara gelince ise en iyisi günahın ya da şeytani işlerin olmadığı Rab’bin egemenliğinde yaşamaktır.

 

Peki ruhsal açıdan ahmak olan kişileri nasıl tanırsınız? Onlar Rab’bi tanımakla ilgilenmezler. Sözün öğretildiği toplantılara çeşitli sebeplerle katılmazlar. Ayartıyla karşılaştıklarında kolayca ona kapılırlar. ‘Kutsal’ diye bilinseler de günaha kolayca düşerler. Dua etmezler ve kilisenin verdiği ruhsal savaşlara katılmazlar. Dünyaya göre yaşar, benliğin arzularından zevk alırlar.

 

Ahmaklar kendi hareketlerinin dışında her şeyde yanlış bulurlar. Yaşadıkları hayatı gözlemleyip Rab’bin varlığından uzakta olduklarını fark etmezler. Günaha düşenleri eleştirirler fakat onlar için her durum istisnadır. Ahmaklar herkesin günahlarından dolayı mahkum edileceğini, fakat kendilerinin aklanacağını düşünürler. Rab’bin yaptıkları yanlışlar için onlara hak vereceğine dair şeytanın söylediği yalana inanmışlardır.

 

Rab sabrı ve sevgisiyle tüm çocuklarına ahmakların yolunda yürümemeyi öğütler; bu yol geniştir ve insanın eğlence adına yaptığı birçok şeyle süslüdür. Ahmak bir oyun izlemek için büyük paralar ödemekten mutludur ama Kutsal Kitap satın alıp gerçeği bilmeye ihtiyacı olanlara yardım etmeyi düşünmez. Ivır zıvıra para harcar ama Rab’bin işine harcamaz.

 

Bir insanı bilge yapan Yüce Rab’bin tavsiyesini dinlemektir. Böyle yaparak günaha ve şeytanın ayartıcı tekliflerine ‘hayır’ derler. Uyanıktırlar ve hilelere düşmezler. Bu kararları sayesinde asla yanlışa düşme pişmanlığı yaşamazlar. Eğer sevgili okuyucum günaha düşmüşse ne olursa olsun fark etmeksizin şimdi tövbe etsin ve gerçeğin yolunda yürüsün!

 

Denenmeler herkes için gelir; ama sadece Rab’bin sözüne saygısı olmayanlar onlardan zarar görür. Karar vermeden önce öğüde kulak verenler ve ahlaksız teklifleri kabul etmeyenler ödüllendirilirler.

 

İsa’nın sevgisiyle,

 

Doktor Soares