Günün Mesajı

24/01/2018 - ÖFKELİ TANRI

“Ya RAB, Her Şeye Egemen Tanrı,
Ne zamana dek halkının dualarına ateş püsküreceksin?”

Mezmurlar 80:4

Rab’bin halkının duasına karşı öfkelenmesi mümkün müdür? Evet, yukarıdaki ayete göre bu mümkündür. Peki bu ne zaman olur? Burada anlatmak istediğim de bu. Birçok insan bunun olmayacağını düşünür çünkü Rab sevgidir. Ama Kutsal Yazılarda, Kutsal Ruh bize bunun olmaması için dikkatli olmamızı öğütlüyor. Rab’den cevap almamak korkunçtur, ama onu duamızla öfkelendirmemeliyiz de.

 

İman duasını sadece Rab’be olan güvenimizi göstererek etmeliyiz. Şüpheli dualar Kutsal Kitap’taki sözlere güvenmediğimizi ifade etmek gibidir. Bir başka ifadeyle, bu bir hakarettir. Kutsal Yazılarda Rab’bin isteği açıklanmıştır; onlara inanmaksa bizim işimizdir.

 

İsa başkaları gibi olmadığı için ne kadar minnettar olduğunu ifade eden Ferisinin duasından bahsetmişti. Ona göre diğer herkes hırsız, zinacı ve adaletsizdi. Göğsünü dövüp merhamet dileyen vergi görevlisi bağışlanmıştı. Ama kendisinin ondan daha iyi olduğunu düşünen Ferisi, gururu yüzünden Rab’den beklediği cevabı alamamıştı (Luka 18:10-14).

 

Yakup Rab’bin kibirlilere karşı olduğunu söylemişti (Yakup 4:6). Kibir bir insanın sahip olabileceği en kötü şeylerden biridir. Kibirli insanlar Baba tarafından kullanılıp iyi niyetlerle onlara iyi görevler verilebilir, ama üstünlük hissi gibi olumsuz hislere teslim olduklarında kendilerini başkalarından daha üstün görürler ve Rab’den uzaklaşırlar. Böyle kişilerin bir zamanlar memnun eden duaları artık Rab’be iğrenç gelir.

 

Herkes belli ölçüde bir günahı işlemeye ayartılabilir. Ama Rab’bin Ruhu günah işlenmeden önce işaretler yollar. Tanrısal yönlendirişe kulak vermeyenler doğruluk yolundan ayrılmamaları ve şeytanın pençelerine düşmemeleri için Yüce Rab’bin yaptığı uyarıyı dinlemez, anlık ve günahlı zevklere teslim olurlar. Sonra ihtiyaç içinde kaldıklarında affedilmeyi istemek yerine Rab’be hiçbir şey olmamış gibi dua etmeye devam ederler.

 

Rab ile aranızda hiçbir engelin kalmasına izin vermeyin. Rab’bin sözü sizi uyarmıştır. Yüreğinizi açın, Rab’be tövbe edin, duanız cevaplanacak.

 

İsa’nın sevgisiyle,

 

Doktor Soares