Günün Mesajı

31/01/2018 - İNSANIN ONURU

“Sağduyulu kişi sabırlıdır,
Kusurları hoş görmesi ona onur kazandırır.”

Süleyman’ın Özdeyişleri 19:11

Eğer herkes Kutsal Yazıları okurken Rab’bin kendisine öğrettiği derslerin ne kadar kıymetli olduğunu anlasaydı insanlık bugün çok daha iyi bir halde olurdu. Rab’bin sözü maddi ve ruhsal evrende var olan her şeyi yaratandır. Yalnızca Rab’bin sözü insana hayatın gerektirdiği doğru kararları bilgece verebilmesi için öz denetim ve sağduyu kazandırır. Dünya şeytanın hükmü altındadır (1. Yuhanna 5:19) ve ruhlarımızın düşmanı her zaman hayatlarımızı bozmaya uğraşacaktır.

 

Ama yalnız Babamızın bize verebileceği gerçek anlayışa erişenler sağduyulu ve bunun sonucunda da başarılı olurlar. Anlayışı olmayan insan sadece dış dünyayı görür ve akılsızca davranır çünkü çevresindeki şartları Tanrısal açıklamalara göre değil, insan gözüyle gördüklerine göre değerlendirir (1. Samuel 16:7). Bunun yerine her zaman Gerçeğe boyun eğmeli, hayatlarımız için gerekli yönlendirişi Rab’de aramalıyız. Kardeşler, sıkıntının ortasında olsak da ağzımızda doğru Söz olmalıdır. Karşımıza iyi bir fırsat çıktığında o olmadan bilge kararlar veremeyiz.

 

Ara sıra öfkelenebiliriz. Baskı altında hissettiğimiz, düşmanın karanlık güçleri tarafından ayartıldığımız zamanlar olabilir. Ama bu hisler Rab’bin adaletiyle uyumlu değildir ve bizi hiçbir yere götürmez. Eğer bilgece davranırsak öfkemize hakim olur, günah işlemeyiz. Sağduyu herkes için iyidir çünkü onu yaratan bizzat Rab’dir. Ama bu yetiyi Rab’den kolayca alabileceklerini bilmeyenler birinin davranışı kendilerini öfkelendirdiğinde bu şeytani hissin yüreklerine hakim olmasına izin verirler ve aceleci kararlar alırlar. Ama sonra kararlarının verebilecekleri en doğru karar olmadığının farkına varırlar.

 

Yaratıcımız bize karşı işlenen suçları ve kötülükleri affedebilmemiz için bize merhamet vermiştir. Hayatının herhangi bir anında öfkelenen hemen hemen herkes daha sonra bu anlarda söylediklerinden pişmanlık duymuştur. Bu her zaman böyledir. Çünkü düşman etrafımızdaki insanları, hatta en yakınlarımızı bile bize acı çektirmek için kullanır. Herkes önemsenmeyebilecek kadar küçük zararlar veren suçları affedebilir. Ama eğer konu daha ciddi, acı daha ağır ve zarar daha büyükse, ancak Rab’bin anlayışına sahip kişiler affedebilir ve bu suçu unutabilir.

 

Karşılaşacağımız denenmelerin nasıl olacağını bilmeyiz. Ama eninde sonunda karşımıza denenmeler çıkacağını biliriz. İsa Mesih bile Kutsal Ruh tarafından çöle götürülmüş ve şeytan tarafından orada denenmişti (Matta 4:1-11). Bize gelen ayartılar insanlardan gelir ama Rab’bin huzurundan bizi uzaklaştırmak isteyen şeytanın sinsi elleri mutlaka o ayartıların arkasında etkindir. Kardeşler, bu yüzden Rab’den sağduyu armağanını isteyin. O zaman her ayartıldığınızda şeytana karşı koymak için doğru tavrı takınırsınız.

 

İsa’nın sevgisiyle,

 

Doktor Soares