Günün Mesajı

03/02/2018 - RAB’Bİ ÖVMEK

“Ey ilahi varlıklar, RAB’bi övün,
RAB’bin gücünü, yüceliğini övün.”

Mezmurlar 29: 1

Yeni Kral James çevirisi yukarıdaki ayetteki ifadeyi “Rab’be ödeyin” olarak çevirmiştir. Bu verme sözcüğü ‘vergi ödeme’ anlamındadır. Bir ülkenin yöneticileri o ülkenin tüm vatandaşlarının ödeyeceği bir miktar belirler ve bu ödenek ile kamu hizmetleri yürütülür. Bazı insanlar hükümete vergilerini ödemediklerinde faiz ve cezalarla karşılaşırlar. Hatta bazıları tutuklanabilir bile. Çalmak suçtur ve Yüce Rab’bin gözünde bir günahtır!

 

İşimizden kazandığımız maaşımızın üzerinden gelir vergisi öderiz. Sattıklarımızın ya da bize miras kalanların üzerinden ise kar vergisi öderiz. Rab’bi övmek de vergiye benzer şekilde bizim için yaptıklarından dolayı onu yüceltmektir. Yukarıdaki ayet Rab’bi görkemi ve gücünden dolayı yüceltmemiz gerektiğini söyler. Rab’bin övebileceğimiz iki niteliği bu ayette açıklanmıştır: gücü ve yüceliği.

 

Rab’bin “yüceliği” uyarınca onun kulları oluyoruz. Rab bizi ayağa kaldırır, kardeşlerimiz, arkadaşlarımız ve hatta bizi tanımayanların arasında adımızı bilinir kılar. Yaratıcımız bizi harika armağanlarla onurlandırdığı için onun yüceliğini övmek asla yeterli bir ‘vergi’ değildir. Eğer birisi bizi sahip olduğumuz bir nitelikten dolayı ya da belki ihtiyaç içindeki birine yararı olan bir şey yaptığımız için överse, tüm övgüyü Rabbimize vermemiz gerekir; kendimize değil. “Övünmek gibi olmasın ama” ile başlayan cümleler şeytandan gelirler ve Rab’bin yönlendirişi olmadan hiçbir şey yapamayız! Bilge insanlar tüm övgüyü Rab’be verirler. Çünkü gittiğimiz her yerde bizi zafere yönelten odur.

 

Tüm gücün Rab’den geldiğini bilmek de Kutsal Kitap’ın bir buyruğudur. Yalnız Babamızın güçlü eli bizi düşmanımıza karşı olan savaşlarda güçlendirebilir, ihtiyaç içindekilere teşvik edici sözler söylememizi ve görevlerimizi yerinize getirebilmemizi sağlar. O zaman övgüyü kendimize vermenin anlamı nedir? Bazı toplantılarda konuşacak söz bulamıyorum. Dua ederken bile bunu yapamadığım oluyor. Bu yüzden Rab’be dönüyorum ve Rab beni etkili bir şekilde kullanıyor. Bu yüzden tüm başarımı Rab’be borçlu oluyorum.

 

Yukarıdaki ayet yüce Rab’bin çocuklarının böyle yapması gerektiğini ifade ediyor. Mesih’e gelmemize Rab tarafından kullanılmış birinin aracılık ettiğini bilmek iyidir. Biz de Rab ile ruhsal bir deneyim yaşayan, kendisini ona teslim etmiş ve bu sayede bizim için bir şeyler yapabilmiş birisi aracılığıyla kurtulduk. Şu anda sahip olduğumuz lütuf ilk önce bu kişideydi. Bu yüzden Rab’be hizmet etmiş böyle kişiler için dua etmek de asla bırakmamamız gereken bir şey olmalıdır. Ayrıca siz de böyle kişiler olmak için hazırlanın ve Rab’bin ruhsal çocukları olarak onu gücü ve yüceliği için övmeye devam edin. Ne zaman bir konuda başarı elde etseniz onu övün ve Rab’bin çocukları olarak çağırılmaktan her zaman keyif duyun.