Günün Mesajı

15/02/2018 - KOŞULLARI UMURSAMAYIN

“Yarovam, karısına, “Kalk, Yarovam’ın karısı olduğunu anlamamaları için kılığını değiştirip Şilo’ya git” dedi, “Bu halkın kralı olacağımı bana bildiren Peygamber Ahiya orada oturuyor.”

1. Krallar 14:2

Ahiya Rab tarafından Yarovam’a iyi haberi ulaştırmak için kullanılan peygamberdi: Yarovam on iki İsrail oymağının başına henüz Süleyman tahttayken kral olarak atanmak üzere seçilmişti (1. Krallar 11:29-39). Çünkü Davut’un oğlu putperestliğe başlamıştı. Rab bu peygamberi kullanarak Yarovam’a krallığının pekişmesi için Rab’be sadık kalmasını söyledi. Böylece onun soyu krallığı yönetmeye devam edecekti.

 

Rab’bin Sözünün gerçekleştiği zaman geldi. Ama ondan sonra Yarovam da putperestliğe başladı (1. Krallar 12) ve Rab’bi hoşnut etmedi. Bu çılgın hükümdar Yüce Rab’bi çok öfkelendirdi. Beytel’e yaptırdığı sunak konusunda onu uyarmak için bir peygamber gönderildi ama Rab’bin ulağı bu sarsıcı mesajı ulaştırdığında kral öfkelenip ellerini sunağa uzatıp Rab’bin adamının tutuklanmasını buyurdu. O anda eli kuruyup kaldı ve geri çekemedi (1. Krallar 13:4). Peygamberden dua etmesini istedi, peygamber dua etti ve Yüce Rab’be yakardı. Bunun üzerine kralın eli düzeldi (ayet 6).

 

Bu olay Yarovam’ın kötülüklerinden tövbe etmesi için yeterli olmadı. Rab’bin vaadine göre kendisinin yerine geçecek oğlu hastalandığında kral Ahiya’yı hatırladı. Bu peygamber giysilerini yırtıp on parçasını kendisine vermiş, bu yolla İsrail’e olacakları ve kendisinin de bu oymakların başındaki kral olacağını bildirmişti. Yarovam karısına gidip Rab’bin adamına danışmasını söyledi. Kadın yüzünü gizleyerek gitti. Peygamberin oğlunun kim olduğunu bilmeden onu iyileştirmesini istiyordu.

 

Bu tavrı da Yarovam’ın sadece kendi çıkarlarını gözettiğini ve herkesi bunun için kullandığını gösteriyordu. Yüce Rab’bi bırakıp şeytana hizmet eder olmuştu. Aklı yozlaştığı için herkesi kandırabilir, Rab’bi bile aldatmaya kalkabilirdi! Güç, çıkar ve kendi yüceliği bu kralın tek amacıydı.

 

İleri yaşına rağmen gözleri görmemeye başlamış olsa da peygamber Rab’den gelenin kralın karısı olduğunu duydu. Gözlerinizle gördüklerinizi umursamayın. Önemli olan Babamızın sesini duyabilmemizdir. Peygamber Ahiya, gelenin kralın karısı olduğunu anladı ve ona eve vardığında oğlunun öleceğini bildirdi. Bunun yanı sıra, Yarovam’ın evindeki tüm erkekler, oğullar ve köleler de ölecekti.

 

İnsanların Rab’be ait kişileri kandırmaya çalıştıklarını gördüm ama mutlaka sonunda maskeleri düşüyor. Asla başkalarına yalan söyleme ayartılarına kapılmayın, kim olurlarsa olsunlar fark etmez. Özellikle de Babamız tarafından kullanılan insanlara yalan söylemeyin. Hananya ve Safira bu hatayı yapmıştı ve bunu canlarıyla ödediler (Elç. 5). Bu yüzden her zaman Rab’bin Sözüne uymalıyız!

 

İsa’nın sevgisiyle,

Doktor Soares