Günün Mesajı

16/02/2018 - AYNI GÜNAHA AYNI HÜKÜM!

““Sen önemsiz biriyken, ben seni halkım İsrail’e önder yaptım. Ama sen Yarovam’ın yolunu izleyip halkım İsrail’i günaha sürükledin. Günahlarınız beni öfkelendirdi.”

1. Krallar 16:2

Gücün büyüsüne kapılıp Rab’bi unutan insanları görmek çok üzücü! Rab tarafından özel bir işi yapmak üzere seçilen insanlar günahın tuzaklarına kapılıp düşebiliyor. Peygamber Ahiya’nın giysilerini yırtıp İsrail’in on oymağını temsil eden on parçasını verdiği Yarovam’ın başına gelen de buydu. Yüce Rab İsrail krallığını on iki parçaya ayırıp on oymağı Yarovam’a verecekti (1. Krallar 11:29*31). Yarovam sonunda başka ilahlara tapan ve krallığın ikiye ayrılmasına sebep olan Süleyman gibi hareket etmemesi için uyarılmıştı. Bilge Süleyman Rab’bin kutsallığı ile oyun oynayacağını düşünmüş fakat çok yanılmıştı!

 

Yarovam Rab’bin uyarısını hor gördü ve çılgın yollarla kendisini şeytana teslim etti (1. Krallar 12:26-33). Bundan sonra çocuklarından biri Ahiya’nın söylediği gibi hastalandı ve öldü (1. Krallar 14:1). Daha sonra Rab Yarovam’ın kötülüklerini unutmuş gibi görünüyordu çünkü diğer oğlu tahta geçmiş ve hüküm sürmeye başlamıştı. Ama sıradan bir adam olan Baaşa onun karşısına çıktı ve iki yıl sonra onu öldürdü. Baaşa krallığı ele geçirir geçirmez Yarovam’ın diğer çocuklarını da öldürdü ve böylece Rab’bin Sözü gerçekleşti. Ama Baaşa da Yarovam’ın işlediği günahları işledi ve onun da sonu aynı oldu (1. Krallar 15). Aynı günaha aynı hüküm gelir!

 

Baaşa yirmi dört yıl hüküm sürdü; yani kötü yollarından tövbe edecek yeterli zamanı vardı ama böyle yapmadı ve Yarovam’ın hatalarının aynılarına kapıldı. Peygamber Yehut Rab tarafından kullanılarak ailesinin ve kendisinin de Yarovam’la aynı sona sahip olacağını haber verdi; çünkü kral olması için hiç kimseyken Rab tarafından seçilmişti. Ama o da Yarovam gibi Tanrısal uyarılara kulak asmadı.

 

Baaşa öldü ve bir süre Yüce Rab yine olanları unutmuş gibi göründü çünkü oğlu Ela başa geçti. Ela, Tirsa’da sarhoşken uşağı Zimri onu öldürdü. Krallığı aldı ve Baaşa’nın ailesini ortadan kaldırdı. Akrabalarından ve dostlarından tek bir erkeği sağ bırakmadı (1. Krallar 16). Aynı günaha aynı hüküm gelmişti!

 

Kutsal Kitap’ta böyle günah işleyip karşılığını bulan birçok insanın örneği anlatılır. Ama bugün hala Rab’bin halkının arasında özel olduğunu düşünen, yanlış düşüncelere kapılıp Tanrısal buyruklara karşı gelen insanlar var. Bu yüzden başlarına üzücü şeyler geliyor. İnsanlar genç yaşta ölüyorlar. Çaresi bulunamayan hastalıklar gelip bütün aileleri ve evlilikleri yok ediyor. Tüm bunlar Rab’bin “kutsalları”nın bazılarının Rab’den uzaklaşabileceklerini düşünmeleri yüzünden oluyor. Kimse düşman ile işbirliği yapma hakkına sahip değildir. Rabbimiz kutsaldır ve bizim de kutsal olmamız gerekiyor (1. Petrus 1:16). Yanlış yolda yürüyenler yüksek bedeller öderler. Umarım bu sizin başınıza gelmez!

 

İsa’nın sevgisiyle,

Doktor Soares