Günün Mesajı

01/03/2018 - TANRISAL BENZEYİŞ

“Dürüst yaşayan bir yoksul olmak,
Yalancı bir akılsız olmaktan yeğdir.”

Süleyman’ın Özdeyişleri 19.1

Bilge insanlar maddi konularda her zaman en başarılı kişiler olmayabilirler. Ama bunun nedeni akılsız olmaları değildir. Ağızlarından çıkanlara dikkat etmeyenler yalancılıklarının sonucunda Babamızdan uzaklaşırlar. Yukarıdaki ayette verilen ders asla unutulmaması gereken bir derstir. Rab dürüst yaşayan bir yoksulu yalancı bir akılsıza tercih eder.

 

Rab’bin Sözüne saygılı olanlar her zaman maddi açıdan başarılı olmayabilirler. Yüce Rab’bin sınırlarını bildikleri için ellerini kendilerine ait olmayan şeylere uzatmaz, yanlış işlere bulaşmazlar ve bu yüzden çok kaybedebilirler. Ama bir gün herkesi adaletiyle yargılayacak olan Rab tüm bilgeliğiyle böyle insanları yalancılara tercih ettiğini söylemiştir.

 

Rab yalan söyleyenlerin Babamızın tercihi olmayacaklarını belirtir. Başkaları tarafından bilge ya da başarılı görülseler de fark etmez. Çünkü insanın değerini başkaları değil Yaratıcımızın onlar hakkındaki fikri belirler. Yüce Rab yalanlar söyleyip başkalarını aldatanların, yalanlarla komşularını pohpohlayanların akılsız olduklarını söyler. “İnsan bütün dünyayı kazanıp da canından olursa, bunun kendisine ne yararı olur?” (Markos 8:36). Ya da “İnsan bütün dünyayı kazanıp da canından olursa, bunun kendisine ne yararı olur? İnsan kendi canına karşılık ne verebilir?” (Matta 16:26). Sonsuz varlıklar olduğumuz için asla ebedi mutluluğumuzu kaybetmemize yol açacak şeyler yapmamalıyız. Bilge davranırsak sonsuz mutluluk kirlenmemiş olanları bekliyor olacak.

 

Bir insan kazanç uğruna bir sahtekarlığa bulaşırsa ya da yasaklı zevklerden keyif alırsa yapabileceği en kötü şeyi yapmış olur. İnsanlık çıldırmış gibidir! Bugün birçok insan zina ediyor. Şeytanın yalanlarına kapılan çok kişi var. Bu yüzden Kutsal Kitap’ın buyruklarına saygılarını da kaybediyorlar. Bazıları Yüce Rab tarafından cezalandırılmayacaklarını düşünerek yaptıklarını meşrulaştırıyor. Ama akılsızlık ediyorlar çünkü bu doğru değildir ve onlara en kötü sonuçları getirecektir: Babamızdan ayrılmayı.

 

İnsanları giydiklerine ya da nerede yaşadıklarına göre yargılayanlar olsa Rab içimizdekini görür (1. Samuel 16:7). Büyük Yargı Gününde de buna göre yargılanacağız.

 

Yukarıdaki ayet bize çok kıymetli bir ders öğretiyor: Rab’bin sözüne kulak vermek, ister çok şeyimiz olsun ister olmasın iyidir. Asla yalancılık ya da Rab’bin yaşayan sözüne saygısızlık yapmamalı, ayartılara kapılmamalıyız. Kardeşler, yasak şeyler yapmayalım. Hayatlarımızı böyle şeylere teslim etmeyelim. Çünkü böyle isteklere teslim olursak ebedi hükümler giyeceğiz. Yüce Rab zenginliğe, başarıya ya da zevklere karşı değil çünkü bizi bunları tatmamız için yaratan o. Sözün sınırları içinde kaldığımız sürece her şeye izin vardır (1. Korintliler 6:12; 10:23).

 

 

İsa’nın sevgisiyle,

Doktor Soares