Günün Mesajı

02/03/2018 - KİBİR VE AKRABALARINIZ KONUSUNDA DİKKATLİ OLUN

“Moav’ın ne denli gururlanıp büyüklendiğini,
Kendini ne denli beğendiğini,
Kibirlenip küstahlaştığını duyduk.
Övünmesi boşunadır.”

Yeşaya 16: 6

Bir insanın hayatında kibir, yaklaşan bir felaketin habercisidir. Bu yüzden kimsenin nitelikleri ya da varlığından dolayı kibirlenmemesi gerekir. Kimse kendini yüceltmemelidir. Bir insan yaptığı bir şeyden dolayı övünmeye başladığında uçuruma da yaklaşmaya başlar.

 

Rab Sodom kentini yok ederken Lut’un meraklı ve isyankar karısı tuzdan bir heykele dönüşmüştü; çünkü Rab’bin meleğinin söylediğini dinlemeyip arkasına bakmıştı (Yaratılış 19:26). Lut dul kaldığından soyu devam etmeyecekti. Bu yüzden iki kızı bir plan yaptı ve onu şarapla sarhoş ettiler. Büyük olanı onunla yattı. Ertesi gün yine onu sarhoş ettiler ve bu kez küçüğü onunla yattı. Her birinin bir çocuğu oldu. Bu çocuklardan ilk doğanı Moav sonradan Moavlıların babası olacaktı. Genç kızın doğurduğu Benoni ise Ammonluların atası olacaktı (ayetler 30-38).

 

Sanırım Moavlıların hiç var olmaması gerekiyordu. Ama Moav halkı ensest ürünü olarak var oldu ve İsrail soyunun başına birçok dert açarak Rab’be rahatsızlık verdi. Yaşadıkları ülke zengin bir ülkeydi ama zenginlik sağduyulu olmayanlar için tehlikeli bir tuzağa dönüşebilir. Moavlılar gurura ve kibre kapılarak zulmetmeye başladılar. Çünkü özel olduklarını düşünüyorlardı. Gözlerimizi hep açık tutmalıyız çünkü tarih her zaman kendini tekrar eder. Birçok insan bugün zengin olduğunda geldiği yeri unutuyor ve kendisine verilenlerden sorumlu tutulacağını düşünmüyor. Böylece elindekileri boşa harcıyor, lüks meraklısı oluyor ve günahlara bulaşıyor. Zenginlik onu nasıl kullanacağını bilmeyenler için kötü bir şeye dönüşebiliyor. Kibirli olmamak için yeniden doğmalısınız.

 

Asla kibre kapılmayın. Varlığınız, işiniz, fiziksel, zihinsel ya da ruhsal nitelikleriniz size Rab tarafından verildi ve övgü ona yöneltilmelidir. Rab’den gelmemiş hiçbir şeye sahip değilsiniz. Bu yüzden bilge olun! Bu gerçeği tanıyın ve kim olurlarsa olsunlar kimseye ayrımcılık yapmayın. Eğer kibrin yüreğinizde yükselmesine izin verirseniz yanlış yaptığınızı da yakında fark edersiniz.

 

Alçakgönüllülük Yüce Rab’bi hoşnut eder. Sadece alçakgönüllü olanlar, Rab’bin sözündeki gerçeği izleyenler ve düşmanın yalanlarına teslim olmayanlar Rab’be ait olmanın her koşulda ödüllendirici olduğunu görürler. Diğer yandan, kibir yalanlar söyleyebileceğinizi, soygunculuk yapabileceğinizi, zina edebileceğinizi ya da başka günahlar işleyebileceğinizi, yanlış tavırlarınızın sonuçları olmayacağını düşünmenize yol açar. Gururlu insanlar kibrin aldatmacasına kapılarak sonunda üzgün birine dönüşürler.

 

Bu yüzden gözlerinizi açık tutun! Eğer aklınızdan kibirli düşünceler geçmeye başlarsa hemen onları reddedin. Fiziksel ya da içsel güzelliğiniz Rab’bin size verdiği armağanlardır. Açtığınız kapılar, deneyim ettiğiniz başarılar, Rab’bin işinin hayatınızdaki sonuçlarıdır. Bu yüzden yalnız Rab övülmelidir. Kendinizden bahsetmek ve başarılarınızı öne çıkarmak size büyük zararlar getirecektir. Mesela Hirodes Yüce Rab’be övgü sunmamış, bu yüzden kurtlar tarafından yenmişti (Elç. 12:21-23).

 

Kardeşler, Yeşaya 16. Bölüm İsraillilerin Moavlılardan gördüklerini anlatır ve bizim için bir uyarıdır: Rab alçakgönüllü olmamızı istiyor. Bu şekilde bize daha büyük bereketler verebilir ve bizi daha çok kullanabilir.

 

İsa’nın sevgisiyle,

Doktor Soares