Günün Mesajı

03/05/2018 - ÖNDERİNİZİ ONURLANDIRIN!

“İsrailliler, Yeşu’nun ölümünden sonra RAB’be, “Bizim için Kenanlılar’la savaşmaya ilk kim gidecek?” diye sordular.”

Hakimler 1:1

Ömrümüz sona erdiğinde hizmetimiz de biter, ama Rab’bin işi devam etmelidir. İsrailliler önderlerini ölümüne kadar onurlandırdılar ve Yüce Rab’be onun yerini kendi seçtiği birinin alması için dua ettiler. Bunu yapmalarının nedeni Rab’bin işinin devam etmesi için nasıl mücadele edeceklerini biliyor olmalarıydı; çünkü Rab’bin işi onu yapanlar ölse de asla son bulmaz.

 

Rab’bin bir işinin yürütülmesinden sorumlu bir Rab kulu öldüğünde Rab’bin bahçesine alınır ve yeryüzündeki hizmeti sona erer. Ama bundan sonra onun ailesinin ölen kişinin yaptığı işi bir tür dünyasal iş gibi görme ayartısına kapılmamalı, örneğin bir tarla gibi onun aynı aileden birine geçeceğini düşünmemelidir. Rab’bin bir kulu bir işi başlatmış da olsa, onu devam ettirmiş de olsa bu tamamen kişiseldir ve onun pozisyonunu alacak kişiyi kendi buyruğuyla Yüce Rab seçer. Musa’nın ölümünden sonra olanlar bu duruma güzel bir örnektir: Musa’nın iki çocuğu olmasına rağmen (Gerşom ve Eliezer) hiçbiri Ebedi Rab’bin babalarına verdiği işi devam ettirmek için atanmadı.

 

Yeşu için de buna benzer ir şey oldu. İsrailliler onu yaşarken onurlandırdılar ve Rab’bin seçtiği adama hiçbir başkaldırıda bulunmadılar. Tam tersine onu Yüce Rab’bin temsilcisi olarak kabul ettiler. Bu şekilde İsrailliler savaştıkları savaşlarını kazanabildiler. Belki Musa’ya ve Rab’bin yargısına karşı başkaldırdıkları olaylardan ders çıkartmışlardı; çünkü Rab o isyankarları yok etmişti. Dinleyin! Kimsenin Rab’bin planı için seçilmişlere parmak uzatmaması gerekir çünkü onların önünden giden Yüce Rab’dir.

 

Kendi seçilme isteğine açık ya da gizli siyasi manevralarla ulaşmaya çalışanları asla kabul etmemeliyiz. Yapmamız gereken tek şey Rab’be dua etmek ve onun yönlendirişini istemektir. Yüce Rab’bin halkının önderlerini seçme hakkını ondan almaya çalışmak hiçbir şekilde doğru olmaz.

 

İsrailliler İsa’nın gelişiyle tamamlanacak olan Rab’bin işini devam ettirmeleri gerektiğini biliyorlardı. Rab’bin bize verdiği görev ne olursa olsun her zaman onun çağrısına ‘evet’ cevabı vermeliyiz; bu ister bir önderlik pozisyonu olsun ister başka bir görev olsun fark etmez. Bu nedenle Zebedi’nin çocuklarının istediklerini istememek önemlidir: Onlar Rab’bin sağ ve solunda oturmayı istemişlerdi (Markos 10:32-45). Anneleri çocukları için aracılık etmeye çalışsa da İsa onları vazgeçmeye ikna etti çünkü önderler yalvararak değil Rab’bin seçimiyle seçilir.

 

Önderin ölümünden sonra Rab bir başkasını görevlendirir ve bu yeni seçilen kişiye bağlı ve saygılı bir tutum içerisinde Rabbimize sevgiyle hizmet etmemiz gerekir. Bize söylenenleri yaparak ödüllendirilip ve onurlandırıldığımız gibi aynı zamanda Babamıza sadık ve bağlı olduğumuzu da göstermiş oluruz. Bu yüzden Rab’bin işini yapanların etraflarında bir melekler ordusu olduğunu ve bu ordunun büyüklüğünün görevimizi başarmamız için lazım olan miktarda olduğunu bilmeleri gerekir. Yani kaygılanmayın; görevinizin detayları Yüce Rab tarafından özenle planlanmıştır.

 

İsa’nın sevgisiyle,

Doktor Soares