Günün Mesajı

04/05/2018 - AÇIKLANAMAYAN OLAYLAR

“Hakimlerin egemenlik sürdüğü günlerde İsrail’de kıtlık başladı. Yahuda’nın Beytlehem Kenti’nden bir adam, karısı ve iki oğluyla birlikte geçici bir süre kalmak üzere Moav topraklarına doğru yola çıktı.”

Rut 1:1

Rut’un yaşadığı dönemde Rab’bin onayıyla halkı yönetmeleri ve ülkede doğruluk ile esenliğin hüküm sürmesi için hakimler atanıyordu. Ama buna rağmen Beytlehem’de kıtlık başlamış, birçokları daha iyi ir hayat için Moav topraklarına gitmek zorunda kalmıştı. Ama Moavlılar güvenilmezdi.

 

Rab İsraillilerden o zamanlar kralları olmasını istememişti; ama kriz zamanlarında İsrailliler Yüce Rab’be her yakardıklarında Rab bir hakim atayarak onları yargıladı. Seçilen kurtarıcı insanlar kurtulana kadar görevini yerine getirir ve ölümüne kadar İsrail’de esenliğin sürdüğünden emin olurdu. Ülke hakimin yönetimi altındayken zengin ve sakindi. Ama onun ölümünden sonra halk Rab’bin gözünde kötü olan şeyleri yapmaya başladı ve bunun sonucu olarak tekrar Yüce Rab’be dönüp ondan kurtuluş diledikleri zamana kadar sıkıntılarla karşılaştılar. Rab onların yakarışlarını dinledi ve onları kurtarıp yargılaması için bir hakim atadı.

 

Rab’bin bu hakim kulları İsrailliler için son derece önemli roller oynadılar. Onlar görev başındayken ülkede doğruluk ve esenlik hakim olurdu. O günlerde Rab korkusu hakimlerin halkı demir yumrukla yönetmesine bağlıydı. Bu bugünlerde de olabiliyor ama bu işin ideali bu değil. Mesela bir ailenin başı ev halkına ciddiyetle liderlik yaptığında ve her aile üyesinin Baba’ya yönelmesi için sert tavırlar uyguladığında, kendisi öldükten sonra aile üyelerinden bazıları Rab’den uzak hayatlara yönelecektir. Demir yumrukla yönetilenlerin bu yumruk ortadan kalktığında Rab’den uzaklaşmaları çok olasıdır. Bunun yerine insanların müjdeyi anlamalarını sağlarsak, böyle sorunlar olmaz.

 

Hakimler Baba’yı hoşnut ettiklerinde bile ülkede kıtlık ve başka talihsizlikler olmuştu. Bugün de Rab’bin yetkilendirdiği doğru insanların yetkisi altında bile eğer dikkatli olmazsak türlü belalarla karşılaşabiliriz.

 

Kıtlık yüzünden Elimelek’in ailesi Beytlehem’den (anlamı: ekmek evi) ayrılmıştı. Moavlıların ülkesine gidip orada yeni bir hayat arayacaklardı. Bu çocuklar Lut’un iki kızıyla ensest ilişkisinden doğmuşlardı. Lut’un kızları soylarını devam ettirmek için babalarını sarhoş edip sırayla onunla yatmışlardı. (Yaratılış 19:30-38).

 

Günahkarların ülkesinde iyi bir şey bulmak mümkün değildir; orada sadece acı olur çünkü orası düşmanın özgürce hareket ettiği bir yerdir. Kardeşler, mecbur kaldığımızda böyle yerlere gidip açlar için yiyecek bulabiliriz ama asla orada iyi bir şey bulmayı bekleyemeyiz. Elimelek’in karısı Naomi kocasının ve iki çocuğunun orada öldüğünü görmüştü. Bu asla Rab’bin adının yüceltilmediği yerde yardım aramamamız gerektiğinin bir göstergesidir; bunun bedeli büyük olur!

 

İsa’nın sevgisiyle,

Doktor Soares