Günün Mesajı

23/05/2018 - EN AYDINLANMIŞ PEYGAMBER

“Yahuda kralları Uzziya, Yotam, Ahaz ve Hizkiya zamanında Amots oğlu Yeşaya’nın Yahuda ve Yeruşalim’le ilgili görümü.”

Isaiah 1:1

Peygamber Yeşaya Yahuda kralları Uzziya, Yotam, Ahaz ve Hizkiya zamanını kapsayan altmış yıl boyunca hizmetini yürüttü. Kutsal Yazının uzmanları Yeşaya’nın Kutsal Yazıları kaleme alan diğer peygamberler arasında en aydınlanmış olanı olduğunu söyler. Onun yaşadığı dönemde yaşayanların bu kulun Yüce Rab ile olan ilişkisinden çok faydalandıkları muhtemeldir.

 

Yeşaya gördüğü görümden bahsediyor ve bu dört kralın döneminde gördüklerini özetliyor. Yazdığı kitap kalın bir kitap ama Yeşaya’nın yazdıklarının bu kralların günlük hayatları hakkında değil, bize faydalı olacak ilkelerle olduğunu belirtmek önemlidir. Hatta onun gördüğü her şey Rab’bin halkı ve Kutsal Şehir ile ilgiliydi. Aslında Yüce Rab tarafından onun sözlerini kaydetmek için kullanılan insanların Kutsal Ruhun esiniyle bunu yaptıklarını bildiğimizden onun yazdıklarının da Rab’bin açıkladıkları şeyler olduğunu biliriz.

  

Yeşaya Uzziya’nın zamanında gördüğü görümler onun hayatını tamamen değiştiriyor. 52 yıl Yeruşalim’de egemenlik süren Uzziya hakkında bu kadar az şey bilmemiz üzücü, ama peygamberin o kralın hükümdarlığı sırasında gördüğü görüm son derece değerli öğretişlerle dolu. Bir meleğin maşayla bir yanan bir kömürü sunaktan alıp günahını temizlemek için ağzını ona değdiriyor (Yeşaya 6).  

  

Kral Yotam babasının iyi örneğini takip etti. Babası Uzziya gibi Rab’bin gözünde iyi olanı yaptı (Rab’bin tapınağına girmediği halde). Ama halk yine de kötülük yaptı (2. Tarihler 27:2). Yotam Rab’bin isteğine göre hareket ederek güçlü bir kral oldu.

 

Ahaz ise Yahuda’nın kötü krallarından biriydi. Rab’bin kulu Yeşaya onun elinin altındaydı ama Ahaz yine de doğru yoldan ayrılıp büyücülüğe başvurmayı seçti. Kötü ruhların yardımını almak için oğlunun ateşe atılmasına bile izin verdi (2. Krallar 16:2). Yeşaya onun 44. Bölümün 16-20. ayetleri arasında sahte ilahlara da taptığından bahsediyor.

 

Hizkiya Yahuda’nın en iyi krallarından biriydi ve Rab tarafından bolca bereket aldı. Yeşaya onun krallığında çoğu zaman kilit roller üstlendi. Sanherib Yeruşalim’i kuşatıp tüm şehri yok etme tehdidi savurduğunda iman gücüyle krala katılan peygamber oydu. Bunun sonucunda Rab bir gecede 185 bin düşman askerini öldürmüş ve halkını kurtarmıştı (2. Krallar 19:35).

 

Yeşaya’nın Kutsal Kitap’ta bahsedilen hizmeti bize Rab’bin halkıyla ve Kutsal Şehirle ilgili ona gösterilen görümü tarif ediyor. Kardeşlerim, Rab’bin sizi peygamber Yeşaya’nın kullanıldığı gibi kullanması için ona izin verdiniz mi? Yoka Babamızın bir göreve atamadığı biri misiniz? Bu rüyadan uyansanız iyi edersiniz çünkü hepimiz er ya da geç Rab’bin önüne geleceğiz ve ona gerçekten kulluk edenlerle etmeyenler belli olacak.

 

 

İsa’nın sevgisiyle,

Doktor Soares