Günün Mesajı

24/05/2018 - YEREMYA’NIN HAYATINDAN DERSLER

“Benyamin topraklarında Anatot Kenti’ndeki kâhinlerden Hilkiya oğlu Yeremya’nın sözleri”

Yeremya 1:1

Biz Hristiyanlar Rab tarafından ona hizmet etmek için görevlendirildik ve nasıl bir hizmetimiz olduğunu öğrenmek için dua etmeliyiz. Kollarımızı bağlayıp oturmaya çağırılmadık. Yeremya daha annesinin rahmindeyken görevlendirilmişti (ayet 5). Biz de daha şekilsiz bir kütleyken Rab’bin gözleri üzerimizdeydi (Mezmurlar 138:16). Eğer Rab’bin isteğini yapmayı reddedersek ve günahlı işlere saparsak Rab bize planını açıklayamaz çünkü bunu bilmeye istekli olmayan birini kullanamaz ve onları zorla kulu yapamaz.

 

Dar kapıdan geçmeli, Yüce Rab’bin zor yolundan yürüyerek kendisini bize açıklamasını istemeliyiz. O zaman bize verilen görevi de öğreneceğiz (Matta 7:13). Babamız sonsuz bilgeliğinde onun planlarını gerçekleştirmek isteyenleri çağırır ve onları sonuna kadar eğitir. Hayatlarımız için olan planını öğrenmek ise bize düşer!

  

Yeremya daha genç olduğundan çağırılmayı istemedi bile (Yeremya 1:6) ama Rab onu ulusların peygamberi olarak atadığını söyledi. Bu hizmetin birden fazla yönü vardı: kökünden sökmek, yıkıp yok etmek, yerle bir etmek, kurup dikmek. Bu ona zor gelen bir görevdi çünkü her şey bir yana arasında Yahuda’ya karşı peygamberlikte bulunup halkının esir düşeceğini söyleyecek, hatta bu esaretin süresini de bildirecekti. Bu yüzden kral onu kabul etmedi. Prensler tarafından tutuklandı ve zindana atıldı (38:6). Bunun üstüne bir de yazdığı ve tapınakta okuduğu tomarlardan biri Kral Yehoyakim tarafından yakıldı (36:28).

  

Bu peygamber birçok denenmeden geçmişti. Aynı şekilde bizim görevimiz de her zaman sorunsuz ve rahat gitmeyebilir. Ama buna rağmen yine Rab’bi aramalı ve hayatlarımız hakkındaki planını öğrenmeliyiz çünkü Kutsal Kitapta badem dalıyla ilgili yazılanlarda olduğu gibi Rabbimiz peygamber Yeremya’ya bizi gözlediğini söylemiştir (Yeremya 1:11-12).

  

Kral Sidkiya bir defasında Yeremya’ya neler olacağını sormuştu çünkü Kildaniler Yeruşalim’i kuşatmak üzereydi. Rab’bin peygamberi ona bazı öğütlerde bulundu ama kral Rab’bin uyarılarını göz ardı etmeyi seçti. Sonra gözleri köreltildi, çocukları onun önünde öldürüldü ve, Yahuda’nın tüm prensleri yok edildi çünkü peygamber Yeremya’nın öğüdünü dinlememişti (Yeremya 21). Bu bize asla Rab’bin gerçek bir kulu tarafından bize ulaştırılan peygamberlikleri göz ardı etmememiz gerektiğini gösteriyor.

 

Babamızın isteğini yerin getirenler her zaman onun iyiliğini görürler. Keldaniler Kral Nebukadnessar’ın buyruğuyla Yeremya’ya iyi davrandılar (Yeremya 39:11-18). Peygamber Yeremya’nın sadakati nedeniyle Rab onun düşmanlarının bile ondaki ruhu tanımasını sağladı. Bu Yüce Rab’be kulluk eden herkes için böyledir. Bu yüzden kardeşlerim, her zaman Rab’bin iyi bir kulu olmak için elinizden geleni yapın.

 

 

İsa’nın sevgisiyle,

Doktor Soares