Günün Mesajı

28/05/2018 - BİR KULUN İTAATİ

“Uzziya, Yotam, Ahaz ve Hizkiya’nın Yahuda’da ve Yehoaş oğlu Yarovam’ın İsrail’de krallık ettiği dönemde RAB’bin Beeri oğlu Hoşea’ya bildirdiği sözler.”

Hoşea 1:1

İsrail’in son peygamberi Hoşea da tıpkı Yeşaya gibi on oymağın krallığını önceden bildirmişti. Hoşea Uzziya, Yotam, Ahaz ve Hizkiya’nın döneminde hizmet etmişti. II. Yarovam İsrail kralıydı. Bu İsrail ulusunun en refahlı çağıydı ama halk sapkın inançlara her geçen gün daha çok kapılıyordu. İsrail kralları Yüce Rab’bi çok yoğun bir şekilde uyguladıkları büyücülükle hoşnutsuz ediyorlardı. Yaklaşık altmış yıllık hizmeti sırasında bu peygamber İsrail’in putperestliğini onu zinaya benzeterek ayıpladı.

 

Rab’bin buyruğunu dinleyen Hoşea fahişelerle buluştu ve onlardan biri olan Gomer ile evlendi. Böyle bir hareketin kendisi bile bir mesajdır: ülke halkı zina ediyordu. Hoşea’nın bu kadından birçok çocuğu oldu ve çocuklarının isimleri halk için mesajlar içeriyordu; bu mesajlar bizzat Rab tarafından verilmişti. Onlardan her biri Kuzey krallığının yaşayacağı büyük felaketlerden birini simgeliyordu. Çünkü halk kötülüklerde ısrarcıydı ve Rab’bin planına uymuyordu.

 

Hoşea ve Gomer’in ilk oğlunun adı Yizreel’di. Bu Ahav’ın sarayının olduğu İsrail vadisi ve şehrinin adıydı. Bu isimdeki mesaj Rab’bin Yizreel’de dökülen kanın öcünü alacağıydı. Bu belki İzebel’in kötülükleri içindi. İzebel, Yizreelli Navot’un bağını almış ve onu Ahav’a vermişti (2. Krallar 9:22-37). Yani Rabbimiz İsrail hanesinin egemenliğine son vereceğini söylüyordu; çünkü gaddarlaşmışlardı ve putperestlerdi. Hoşea tüm bu peygamberliklerin gerçekleştiğini gördü.

 

Sonra Gomer ona bir kız çocuğu verdi ve adını ‘Lo-Ruhama’ koydular çünkü Yüce Rab İsrail hanesine artık acımayacak, onları affetmeyecekti. Zavallı İsrailliler! Rab’bin merhametinden mahrum kalacaklardı. Benzer hükümler altında olanlara acıyorum çünkü Rabbimizin merhametini ve bizi kurtarışını görmek her zaman iyidir. Ama böyle peygamberlik sözleri bir insanın hayatında gerçek olduğunda o kişi çok acı çeker. Yüce Rab her zaman yanlışlarında ısrar edenlere karşı harekete geçer.

 

Karısı sonra bir çocuk daha doğurdu ve ona da ‘Lo-Ammi’ dendi çünkü Rab onları artık kendi halkı olarak görmüyordu, çünkü halk Rab’bi kendi Rableri olarak görmüyordu. Buna benzer hiçbir şey bizim ya da sevdiklerimizin başımıza gelmesin diye gayret etmeliyiz. Günahlarımızı kabul etmeli ve derhal Babamızın kollarına dönmeliyiz çünkü o sabırlıdır ve affetmeye isteklidir. Günahlarımızı tamamen itiraf edip geç olmadan Yüce Rab’bin affını görmeliyiz.

 

Hoşea Rab’bin Oğlunun gelişiyle ve insanlık için canını vereceğiyle ilgili mesajı yaymak için de kullanıldı. Peygamberliği İsa’nın çarmıhta bizi Göksel Babamız için kanıyla satın almasını önceden bildirdi. Mesih bu iki halktan tek bir halk yarattı: Kendi özel halkı. Bu halkın sahibi kendisiydi. Ruhsal İsrail o kadar büyük olacaktı ki denizdeki kum sayısıyla kıyaslanacaktı. Yaratıcımız bizim Yaşayan Rab’bin halkı olduğumuzu söylemiştir.

 

Hoşea İsrail’i doğru yola döndüremese de kendisi Rab’bi dinledi ve aldığı tüm görevleri yerine getirdi. Rab’be ait olanların aynısını yapması gerekir. Rab için yaptığı işte beklediği sonuçları göremese de Rab’bin onu neden çağırdığını unutmamalı ve kendisine verilen görevi sonuna kadar yerine getirmelidir. Rab’bin halkına ait olduğumuzu hatırlamak önemlidir. Bize söylediklerini yaparak Rab’be sadık kalmalıyız.

 

İsa’nın sevgisiyle,

Doktor Soares