Günün Mesajı

30/05/2018 - PEYGAMBERLİKTE BULUNAN KOYUN YETİŞTİRİCİSİ

“Tekoalı koyun yetiştiricilerinden Amos’un sözleri. Uzziya’nın Yahuda, Yehoaş oğlu Yarovam’ın İsrail Kralı olduğu günlerde, depremden iki yıl önce Amos İsrail’le ilgili görümler gördü.”

Amos 1:1

Amos’un kendisi için söylediği hepimiz için örnek alınsa çok iyi olur. Birçok insan ‘en iyi’ olarak bilinmek istese de Rab’bin bu kulu ne bir peygamber ne de bir peygamberin öğrencisi olduğunu, sadece bir koyun yetiştiricisi ve yabani incir ağaçlarına bakan biri olduğunu belirtmiştir (Amos 7:14). Rab onu koyun yetiştiriciliğinden alıp ona peygamberlikler bildirmiştir. Rab dilediği kişiyi seçer ve o kişinin halihazırda ne yaptığına bakmaz. Seçilmiş olanlar övgüyü her zaman onları çağıran Rab’be vermelidir.

 

Koyun yetiştiricisinin hizmeti boyunca gösterdiği bağlılığı takdire değerdi. Neredeyse her seferinde Yüce Rab’den bahsederken “Rab şöyle diyor” diye başlardı (Amos 1:3). Rab’be kulluk etmek için hizmetlerle görevlendirilen herkesin yapması gereken budur çünkü amacımız kendi çıkarlarımıza hizmet etmek olamaz. Rab’bin kullarının tüm yücelik ve onuru Rab’be vermesi beklenir.

 

Amos onu çağıran ve göklerin gözcüsü olarak gönderen Rab’be bağlılığını gösterdi. O zamanlar zorlu zamanlardı. Amos, Peygamber İlyas’ın ve Yunus’un o zamanlar yaşlandığını biliyor olmalıydı. Peygamberliklerini ağzını açarak aldığı riskleri önemsemeden yaptı. Sadık bir kul olarak kendisine söyleneni yaptı. Yüce Rab’bin tüm kulları bu örneği izlemelidir. Sadık ve Rab’be bağlı olmayanlar pişman olurlar ama çok geç olur.

 

Bu peygamber Rab’bin etki alanının sınırsızlığını biliyordu. Rab her yerde, hem gökte hem ölüler diyarında etkindir (Amos 9:2-6). Rab’bin her kulunun bunun farkında olması gerekir. Rab’bin halkına neyin engel olmaya çalıştığı fark etmez; hiçbir şey Rab’bin isteğini gerçekleştirmesine engel olamaz (Yeşaya 43:13).

 

Amos insanların Rab’bin Sözüne aç olacağı günün geleceğini duyurmak için kullanıldı (Amos 8:11). Denizden denize giderek insanlar göksel yiyecek arayacak ama bulamayacak (a.11, 12) Temiz bakireler ve güçlü genç adamlar bile ruhsal susuzluktan bayılacak (a.13). Putlara tapan ve onlara bağlı kalanlar düşecek ve bir daha kalkamayacak (a.14). Putlara tapmak sadece tapılan heykeller değil, Rab’bin bulunması gereken yeri işgal eden her şeydir (Matta 22:37). Maalesef insanlar bile bugün kilisemizde putlaştırılabiliyor.

 

Amos Rab’bin kurallarının doğanın üstünde egemen olduğunu, bir yerde yağmur yağarken diğer yerde yağmamasının tesadüf olmadığını göstermek için kullanıldı (Amos 9). Aynı zamanda Rab ile el ele yürümeyenlerin başlarına kötü şeyler gelebileceğini de işaret etti. Her türlü felaket göksel onay ile gelir ve bu bize Rabbimiz ile ilişkimizi iyi tutmamız gerektiği şeklinde bir uyarı niteliğindedir (Amos 8:8-14).

 

Amos hizmetini yürütürken Beytelli kahin Amatsya tarafından kral II. Yarovam’a komplo kurmakla suçlandı (Amos 7:10-13). Ama Amos Rab’bin kendisine söylediklerini konuştu ve bu yüzden Rab onu kendi ulağı yapmakla görevlendirdi. Yüce Rab’bin kullarının Yüce Rab’bin buyruklarına uymaları beklenir. Bunu yaparken ödeyebilecekleri hiçbir bedeli düşünmemelidirler. Bu Rabbimizin çağrısına uymaya karar veren herkesin görevidir.

 

Duam hizmetinizde bol gayret göstermeniz içindir (2. Timoteos 4:5).

 

İsa’nın sevgisiyle,

Doktor Soares