Günün Mesajı

31/05/2018 - KİMSENİN BİR DAHA HABER ALAMADIĞI HALK

Ovadya’nın görümü.
Egemen RAB’bin Edom için söyledikleri:
RAB’den bir haber aldık:
Uluslara gönderdiği haberci,
"Gelin, Edom’la savaşalım!" diyor.

Ovadya 1:1

Yirmi bir bölümü boyunca Ovadya kitabı Rab’bin Edom’la ilgili söylediklerini kaydeder. Bu ulus Esav’ın torunları tarafından kurulmuştu. Yakup ve Esav, İshak’ın çocuklarıydı ve birbirleriyle hiç iyi anlaşamazlardı. Annelerinin rahminde bile kavga etmeye başlamışlardı. Esav’ın yüreği dünyasal nefretle doluydu çünkü Yakup onun ilk doğan hakkını almıştı. Yakup canını kurtarmak için kaçmak zorunda kalmıştı. Esav ise İbrahim’in bereketini alma hakkını kaybetti çünkü karakteri İsa’nın bir atası olmaya uygun değildi. Esav anne babasının isteğine karşı gelerek iki yabancı kadınla evlendi.

 

İsrail halkı İbrahim’in torunlarıydı ama Rab İsrail’in Edomlu kardeşlerini rahatsız etmelerine izin vermedi. Bu ulusa ‘Edomlular’ denirdi ve gelecek kralın daha küçükken öldürülmesi için Beytlehem’de tüm küçük erkek çocuklarının öldürülmesini emreden Kral Hirodes bu ulustandı. Ama Nebukadnessar Yeruşalim’i işgal ettiğinde Edomlular İsraillilere karşı merhametsiz davrandı. Yağma yapmak için onlara karşı cephe aldılar ve tüm acımasızlıklarıyla katliamda rol aldılar. Bu Rab’bin öfkesinin bu halka karşı taşmasına yol açtı.

 

Ovadya’ya göre bu ulus yeryüzünden silinecekti. Pers kralı Koreş onlara karşı acımasız davrandı. Edomlular Yeruşalim MS 70 yılında General Titus tarafından yok edildiğinde yeryüzünden silindiler. Doğru peygamberlik sözleri her zaman gerçekleşirler.

 

Esav’ın çocukları güçlü olduklarını düşündükleri korunaklarıyla övünürlerdi: etraflarını çevreleyen dağlardaki kayalara güvenirlerdi. Kalplerindeki kibir onlara kimsenin dokunamayacağını sanmalarına yol açtı. Ama Rab onlara yuvalarını yıldızların arasına yapsalar da oradan düşeceklerini söyledi. Edomlularla yabancılar arasındaki ilişkiler Yeruşalim’i yok etti ve Rab’bin halkından bu peygamber olacakları önceden bildirdi. Bu onların en büyük hatalarıydı. Her zaman düşmanın onları kandırmasına izin verdiler. Edomlular İsraillilere karşı zalimdi ama soylarından tek bir kişi bile bugün yaşamıyor. Bu yalnız Rab’bin isteğini yapanların sonsuza kadar yaşayacağını gösterir.

 

Şeytan tarafından Rab’bin halkına zulmetmek ya da yaşayan Rab’bin çocuklarına zarar vermek için kullanılan herkes çağlar boyunca hatalarının karşılığını gördüler. Yüce Rab’bin kullarına yardımı dokunmayanların onların önüne çıkmaları yasaklanmıştır.

 

Kardeşlerim, biz daha büyük bir savaşa çağırıldık: Maddi dünyada yansımaları görülen ruhsal dünyadaki bir savaşa. Şeytana teslim olanlar kendi ölüm fermanlarını imzalarlar çünkü Rab’bin isteğini yapanlara zarar vermekte ve onlara engel olmaktadırlar. Rab’bin tüm kulları şüphe yok ki ödüllendirilecektir!

 

İsa’nın sevgisiyle,

Doktor Soares