Günün Mesajı

03/06/2018 - DÜŞMANDAN KORKMAYIN

“Ninova ile ilgili bildiri, Elkoşlu Nahum’un görümünü anlatan kitaptır.”

Nahum 1:1

Yahuda halkı on oymağı tutsak alan Asurlular hakkında endişe etmeye başlamıştı. Hizkiya Yahuda’nın kralıydı ve halkını düşmanın tehditlerinden korkmaya yönlendirerek büyük bir hata yaptı. Ama rab Nahum’u Asurluların baş kenti Ninova’nın düşeceğiyle ilgili peygamberlikte bulunması için seçti.

 

Kutsal Kitap’ta bahsi geçen hiçbir görüm rasgele orada bulunmaz. Kutsal Yazıların mesajı tutarlıdır ve Rab’bin isteği doğrultusunda kayıt edilmiştir. Eski Antlaşma’da Yahudilere söylenen sözler kuşaklar boyunca herkes için anlamlı olmuştur. O örnekler, uyarılar ve kayıt edilmiş ilkeler bizi düşmanlarımızdan kurtaran çok değerli dersler niteliğindedirler. Düşmanın stratejisi aynı kalmaktadır ve onun esas amacı bizi Rab’bin ellerinden almaktır. Ama Rab’bin Sözünde kalanlar düşman tarafından kandırılmazlar.

 

Yahuda halkı her gün savaşlarını kazanan ve güçleri devamlı artan Asur imparatorluğundan çok korkuyordu. O sırada Kuzey krallığı düşmüş, halk esir alınmış, Kral Sanherib Yahuda’yı da almaya karar vermişti (2. Krallar 18:13). Aslında Rab’bin halkının ülkesine girmişti de, yani Yeruşalim’e gelmesi an meselesiydi. Rab’bin kulu olan Hizkiya o zaman Yahuda kralıydı. Kardeşler, Rab’bin kulları bile büyük hatalar yapabiliyor; Hizkiya da buna istisna olmadı.

 

Asurlu tehdidinin gerçek olduğunu anladığında Yahuda kralı akılsızca bir karar verdi. Eğer Rab’be danışsaydı bu yanlışa düşmezdi. Asur kralı gelip Yahuda’nın surlarla çevrili şehirlerini kuşattı. Hizkiya en kötüsünün olmasından korkup bazı ulaklarını bu acımasız kraldan barış istemeye yolladı (2. Krallar 18:14-15). Yahuda kralı Rab’bin tapınağın kapılarındaki altınları söküp Asur kralına gönderdi (2. Krallar 18:16). Ama bunu yaparak çok yanıldı çünkü düşmanın tutumu değişmedi (2. Krallar 18:17).

 

Yahuda halkı Asurlu tehdidi karşısında çaresizlik duydu. Ama kral Yahuda yanlış kararını vermeden önce Rab Nahum’u bu korkunç düşmanın düşeceğini bildirmesi için seçti. Peygamber Babillilerin Ninova’yı nasıl işgal edeceğini bile tarif etti. Bu peygamberlikte Nahum bugün yaygın olarak kullandığımız otomobilleri de önceden bildirdi (Nahum 2:4). Bugünkü yoğun trafikli, içinde kazaların yaşandığı otobanların bir gece görüşünü almış olmalıydı. Otomobillerin saatte 100 km hızla gittiklerini görmek, sadece atların hızını görmüş olan biri için şaşırtıcı olmalıydı. 

 

Nahum Hizkiya’nın hüküm sürdüğü Yeşaya’nın günlerini de önceden bildirdi. İnsanların Rab’bin dürüst kullarına güvenebildiği günler ne güzel günlerdi. İnsanlar tehdit ve tehlike anlarında onlara yönelebilirdi! Bu kuşak da Yüce Rab’bin kutsal isteğini yerine getirerek ona sadık kaldığında ne kadar harika günler yaşayacağız! Rab’bin planını yerine getirmek için iki kez düşünmeden size ait şeyleri geride bırakabilmelisiniz. Rab bizi son günde ödüllendirecektir. 

 

İsa’nın sevgisiyle,

Doktor Soares