Günün Mesajı

29/07/2018 - RAB’BİN UYARILARINA KULAK VERİN

Yahuda Kralı Ahaz’ın krallığının on ikinci yılında Ela oğlu Hoşea Samiriye’de İsrail Kralı oldu ve dokuz yıl krallık yaptı.

2. Kralar 17:13

2. Krallar’ın 17. Bölümü Hoşea’nın İsrail tahtına oturmasıyla ilgilidir. Kuzey Krallığı da denen bu krallık Süleyman’ın oğlu Rehavam tahttayken krallıktan ayrılan on oymaktan oluşuyordu. O dönemde Asur Kralı İsrail’i ele geçirmiş, halkı Med şehirleri Hala ve Habur’a yerleştirmişti. Bu kral Rab’bin çocuklarının miras alacağı ülkeye birçok başka halk getirdi ve bu halklar başka ilahlara tapıyorlardı.

 

Bu kitabın yazarı geçmişi gözden geçiriyor ve bize İsraillilerin Rab’bin öğrettiklerinden nasıl uzaklaştıklarını, Rab’bi terk ederek nasıl hata yaptıklarını, kendilerini yanlış ilahlara ve Yüce Rab’bi öfkelendiren gizli geleneklere nasıl teslim ettiklerini anlatıyor. Bunların nasıl gelenekler olduklarını tam olarak bilmiyoruz ama putperestlikle ilgili olduğu anlaşılıyor. Kutsal Ruh yüreğinize İsraillilerin bu komşu halklardan öğrendikleri kötü uygulamaların neler olduklarını açıklasın!

 

Samiriye henüz onu üç yıl boyunca kuşatan Asur kralı tarafından işgal edilmeden bile önce, Rab’bin bazı peygamberleri İsraillilere tövbe etmeleri, Rab’be dönmeleri ve günah işlemeyi bırakmaları mesajını getirmişti. Ama dinlemediler. Bugün de Rab’bin birçok çocuğu kendilerini düşmana teslim etmiş durumda. İsrailliler neden günahlarını terk etmeleri gerektiğini göremiyorlardı. Rab’bin Sözü günah işleyeni ve bundan kaygı duymayanı yiyip içip ağzını sildikten sonra ‘günah işlemedim’ diyen zinakar kadına benzetir (Süleyman’ın Özdeyişleri 30:20).

 

Bir Hristiyan Kutsal Ruh tarafından bir günah hakkında uyarıldıktan sonra o günahı işlemekte ısrar ederse gökyüzünde melekler ağlar. Bu insanlar kendi günahlarında boğulurlar. Eğer yaptığınız bazı yanlışların farkındaysanız, hala vakit varken buna son verin. Eğer o yanlışta ısrar ederseniz Rab sizi terk eder ve yalnız bırakır. Kardeşlerim, biz Hristiyanların dünyasal insanlardan farklı olması gerekiyor çünkü bize doğruyu yanlıştan ayırt etmeyi öğreten Rab’bin Sözünü biliyoruz.

 

Şeytanın pençelerinin arasındaki insanların sayısı az değildir. Bu insanlar kiliseye gelmeye devam ediyorlar ama Rab’bin ayıpladığı bu işleri yapmayı bırakmıyorlar. İsrailliler yabancı ilahlardan korkuyor, o ulusların geleneklerini benimsiyor, gizlice doğru olmayan şeyler yapıyor, şehirlerinin yüksek yerlerinde bu yanlış ilahlar için sunaklar kuruyorlardı. Bunun sonucu olarak esaret gelecekti.

 

İsraillilerin ödediği bedel bizim için bir uyarıdır. Eğer günah işlemeye devam edersek bir gün Rab’bin bizi terk edeceği gün gelecektir. O zaman düşman baskı kurma ve yok etmeye olan tüm isteğiyle bizi ellerine geçirecektir. Bu yüzden de Rab’bin uyarılarına kulak vermeli ve sözünü dinlemeliyiz. 

 

İsa’nın sevgisiyle,

Doktor Soares